Ankara yolundaki Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bahçesinde geçtiğimiz Çarşamba günü düzenlenen anahtar teslim törenine Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Zeki Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odası (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, kurum müdürleri, STK temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açış konuşmasını yapan Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, silaj paketleme makinesi ile büyükbaş hayvanların yemlemesinde kullanılan mısır silajının biçildikten hemen sonra 500 kg’lık rulo balyalar üretilebileceğini ve silajın hava ile temas etmesi sonucu yüzde 30’a varan kayıpların önlenebileceğini söyledi.

Silaj paketleme makinesi sayesinde üretilecek kaliteli silaj sayesinde süt üretim maliyetlerinin azalacağını, hayvanların süt veriminin artacağını ve hayvan sağlığına olumlu katkılarının olacağını kaydeden Yılmaz Kaya, silaj paketleme makinesinin Çorum’a kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ardından söz alan Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık konusunda şehre modern bir Hayvan Pazarı kazandırdıklarını belirterek; “Eski Hayvan Pazarı’nda hasta olmayan hayvan gelir, hastalık kapar ayrılırdı. Yeni Hayvan Pazarımız, Türkiye’de bizim ölçeğimizdeki illere göre standartların üzerinde ve modern oldu. Pazartesi günü açılışını gerçekleştireceğiz. Çiftçimize, üreticimize ve vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Yeni Hayvan Pazarı ile Çorum’daki çok büyük eksikliği gidermiş olacağız.” diye konuştu.

“TARIMDA ÇORUM’A SON 15 YILDA 1.2 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI”

Ardından kürsüye gelen AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise Çorum’a son 15 yılda tarım alanında 1.2 milyar TL yatırım yapıldığını belirterek, 2017 yılında ise çiftçilere 157 milyon TL destek verildiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılıkta desteklemelerin devam ettiğini aktaran Ceylan, 2018 yılında birinci dönem süt desteklemesine 13 Haziran itibariyle başladıklarını söyledi. TC numarası son hanesi 4,6,8 ile biten çiftçilere 13 Haziran’da, sonu 0,2 ile biten çiftçilere ise 22 Haziran’da süt desteklemesi verileceğini belirten Ceylan, toplam çiftçilere 2 milyon TL destek verileceğini kaydetti.

Son olarak söz alan Vali Necmeddin Kılıç da Çorum’un sulanabilir tarım arazileri bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizerek, “Bu potansiyele yakışacak tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin önünü açmak gerekiyordu. Şu an işletmeye alacağımız silaj paketleme makinesi ile köylü ve çiftçinin yaptığı silajın bekleme süresi uzatılabilecek. Hayvancılığa çok faydalı olabilecek bu makinenin ardından inşallah daha iyileri de gelecektir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından silaj paketleme makinesi ile soğuk süt toplama tankı, 2 adet traktör kepçe ve 9 aracın anahtarları, Vali Kılıç tarafından Birlik Başkanı Yılma Kaya’ya teslim edildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim