Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum çiftçisinden memnun olduklarını belirtti.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte yürütülen “Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi” kapsamında Bakanlık tarafından yollanan ek ödenekle birlikte bu yıl 40 adet damızlığın daha satın alındığını ve üreticilere dağıtılacağını belirten İl Müdürü Ermiş, bakanlık destekleriyle dağıtılan damızlıklar başta olmak üzere bir çok destekten yararlanan Çorum çiftçisinin kendilerine sorun yaşatmadığını ancak bir çok ilde sorun yaşandığını kaydetti.

Çorum’da hayvancılığın iyi bir noktada olduğunu belirterek koyun-keçi üretimini geliştirmek, iyi cins ve verimli ırkların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalarla büyük başarılar elde ettiklerini söyleyen Ermiş, 2016 yılı içerisinde 187 adet damızlık koç dağıtımı yapıldığını dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Valilik, İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi, Birlik ve üreticilerin katkısı ile ilimizde küçükbaş hayvancılıkta iyi bir ivme yakalandığını anlatan Ermiş, “Biz Çorum çiftçisine çok güveniyoruz. Hepiniz işinizi iyi yapıyorsunuz. Çobanlık zor bir zanaat. Bu koçların yüzde 70’i devlet destekli. Size damızlık olarak veriyoruz. Lütfen amacı doğrultusunda kullanın. En az iki sene elinizden çıkarmayın. Amacımız ilimizde hayvancılığa ve tarıma katkıda bulunmak. Bu konuda bir çok ilde bazı sorunlar yaşanırken, bizim ilimizde proje sorunsuz ilerliyor. İlimizin adı hiçbir yolsuzluğa karışmadı. Sizlere hassasiyetiniz için bir kez daha teşekkür ediyorum. İçinizde gençler ve bayanlar da var. Nasıl evde kadınlarımız olmazsa olmazımız ise tarımda da biz böyle görüyoruz. Daha çok bayanın tarımda üretime katkı sağlamasını arzu ediyoruz” dedi.

Damızlık koç dağıtımında esas amacın üreticinin elindeki kendi genetik kaynaklarından olan ırkların yerine aynı ırktan ve değişik genetik kaynaklı verimli olan kan değişimi sağlamak olduğunu dile getiren Ermiş, projeye tüm kurumların ve yetiştiricilerin sahip çıkması neticesinde başarının yakalandığını, yetiştiricilerin ölen damızlıkları hemen kendilerini bildirmesi halinde veteriner eşliğinde raporunun tutulacağını, böylece sorun yaşanmayacağını ve ilimizin bu yıl içinde en çok damızlık dağıtılan iller arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim