Yaptığı girişimler sayesinde Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik, Kardeşlik Sempozyumu ve Ödül Töreni”nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Merkez Bankası, Halkbank, Akbank, Valilik, Belediye, Bilkent Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların desteğiyle düzenlenmesini sağlayan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, sempozyumun açılışında konuşma yaparak ilimizin büyük bir gün yaşadığını dile getirdi.

Milletvekili Kurt, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, bazı bakan ve milletvekillerinin katıldığı sempozyum açılışında sözlerine “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Başbakanımız Binali Yıldırım’ın teşrifleriyle bugün burada ‘Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu’nun Çorum’da gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm milletvekillerim, hemşehrilerim adına teşekkür etmek istiyorum. Hoş Geldiniz Sayın Başbakanım” diyerek sözlerine başladı.

Çorum’un tanıtımı için sempozyumun önemine vurgu yaparak ilimizde bugüne kadar yapılan programlar arasında devlet erkanı tarafından en fazla ilgi gösterilen etkinliği düzenlemenin mutluluğunu yaşadığımızı vurgulayan ve buradan tüm dünyaya Çorum’un barış, kardeşlik ve eşitlik kenti olduğunun duyurulacağını anlatan Kurt, Kadeş Barış Anlaşması’nın dünya tarihindeki önemine de değindi.

AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kıymetli konuklar, bundan 100 yıllar evvel M.Ö.1200’lerde Mısır ve Hatti memleketleri büyük krallıkların devamı için kardeşlik antlaşması yapmışlar. Kardeşlik, insanları birbirine bağlayan en güçlü duygudur. Kardeşlik; barışın perçinidir, ebedi olduğu için barış devletidir. O yüzden bu topraklarda binlerce yıldır farklı etkin kültür ve inanca sahip insanlar, bir millet olarak yaşamaktadır. Aslolan kardeşi kardeş bilmektir. Aslolan kardeşlik hukukunu gözetmektir.

Kardeşliğin olduğu yerde, eşitlik olur, kader birliği olur, yardımlaşma olur. İnanca, insana yaradandan dolayı saygı olur. Türkiye Cumhuriyeti Meclisinde temsil etmekten gurur duyduğum memleketim Çorum, binlerce yıldır bu kültürün ev sahipliğini yapmaktadır. Bu günde eşitlik ve kardeşlik ilkesiyle hazırlanmış kralın mührünün yanında kraliçenin mührünü de taşıyan ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşmasının ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya eşitlik ve barış çağrısı olması dileklerimle. Emeği geçen herkese teşekkürlerimiz iletiyorum. Barışın ve eşitliğin şehri Çorum’a hoş geldiniz. Şeref verdiniz. Saygılarımı arz ediyorum”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim