İkinci Bahar Lokantası’nda AK Parti teşkilat mensupları ile basın yayın kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı kahvaltıda konuşan AK Parti Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Aşgın, basının önemine anlattı.

Valilik Basın Müdürü Mehmet Çelik, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Osman Bolluk, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Bülent Özkaleli, Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, Belediye Basın Birimi Sorumlusu Ahmet Yazıcı başta olmak üzere çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda basının milletin gören gözü, işiten kulağı olduğuna dikkat çeken Halil İbrahim Aşgın, basının en az yasama, yürütme ve yargı kadar önemli olduğunu, dördüncü kuvvet olarak görevini özgürce yapması gerektiğini kaydetti.

“BASIN GÖREVİNİ ÖZGÜRCE YAPMALI”

Basının eleştirerek insanların doğruyu bulması açısından önemli bir sorumluluğu yerine getirdiğini anlatan Aşgın, “Basın eleştirmeli, ama bu iftira boyutunda olmamalı Mehmet Akif’in dediği gibi doğru olsun, yeter ki odundan olsun. Basın demokrasinin gelişmesinde çok önemlidir. Basın toplumun gözü ve kulağıdır. Çorum’da Türkiye’de ve dünyada yaşanan bir çok olay basın olmasa kimsenin haberi bile olmayacak. Basınımız sayesinde ben bugün buradayım. Bunun farkındayım. Demokrasinin gelişiminde basın gerçekten çok önemli. Basın en az bu ülke için yasama, yürütme ve yargı gibi önemlidir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi Anayasal bir ilkedir. 4. kuvvet olan basında için de bu geçerlidir. Siz görevinizi özgürce yapmalısınız. Sansür uygulanmadan, güvenlikli, ekonomik koşulları üst düzeyde olmalıdır. Sizin tüm işlerinizi biz kolaylaştırmalıyız” dedi.

“ÇORUM BASINI İLE GURUR DUYUYORUZ”

Çorum basınının görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten Aşgın sözlerine şöyle devam etti:

“Gerçekten Çorum basını Türkiye’ye örnek bir basındır. Biz sizlerden onur ve şeref duyuyoruz. Nereye gidersek gidelim sizlerle övünüyoruz. Övünerek Çorum basınının gücünü gururla anlatıyoruz. Bizler 3 gazete ve binlerce trajı var diyoruz. 15 civarı internet haberciliği yapan yayın kuruluşu tıklanma rekoru kırıyor diyoruz. Tüm dünyadan gazetelerimiz ve internet habercilerimiz izleniyor diyoruz”

Siyasi geçmişi ile ilgilide kısa bilgileri de paylaşarak daha önceki çeşitli adaylıklarında söylediği gibi 31 Mart’tan sonra da seçilmesi halinde Çorum’u birlikte yöneteceklerini kaydeden Aşgın, herkese yetecek sevgileri olduğunu vurguladı. Konuşmasında ülkemizde ve Çorum’da basın tarihine adını yazdırmış ve aramızdan ayrılmış olan meslek mensuplarına Allah’tan rahmet dileyen Aşgın, dünyada gazeteciler için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı, 21 Ekim Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün bulunduğunu, geçmişten beri kutlanan bu günlerde basının yaşadığı sorunlara, çalışma koşullarına dair gündem oluşturulduğunu ve mesleğin saygınlığını artıracak etkinlikler yapıldığını hatırlattı.

Son iki yüzyıl içinde gazeteciliğin daha farklı bir öneminin olduğunu, 1830’lu yıllardan beri basının bilgi paylaşımı ile halkı bilgilendirerek demokrasinin en önemli vasıtalarından biri haline geldiğini, Türk basınının da özellikle milli mücadele yıllarında görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini vurgulayan AK Parti Çorum Belediye Başkan adayı Halil İbrahim Aşgın konuşmasına şöyle devam etti:

“BASIN İSTİKLAL HARBİNDE MİLLETİMİZİN SESİ OLDU”

Anadolu'nun düşman işgaline karşı direnişinin yürekli sesi oldu. Kurtuluş savaşı yıllarında bu milletin varlık mücadelesinde kahramanlarının destanını yazdı. Merhum Mehmet Akifler, Hasan Tahsinler; onların ortaya koyduğu mücadele İstiklal Harbinde bu milletin sesi oldular. Yine sonraki yıllarda, en son da 15 Temmuz’da basının, vatanını, milletini, bulunduğu şehri düşünen gazetecilerin, basın mensuplarının ne büyük vazife ifa ettiğini biliyoruz. Doğru ve tarafsız habercilik ilkesi ile vatanın ve milletin menfaatleri doğrultusunda haber yapmak bu mesleğin asıl görevi ve sorumluluğu.

“ÇOK KIYMETLİ BİR İŞ YAPIYORSUNUZ”

Sizler, çok kıymetli bir iş yapıyorsunuz. Bir manada vatandaşların gören gözüsünüz. Bugün dünyanın her noktasından, yaşananlardan bir şekilde haberdar oluyorsak bu basın mensuplarımız sayesinde oluyor. Gazeteler, haber dergileri, internet haberciliği vs… Bunların hepsi, insanlarımızın haber alma hakkının karşılayan mecralar. Dünyada, ülkemizde, şehrimizde kültür, sosyal, ekonomik gelişmelerle ilgili vatandaşlarımıza bilgi akışı sağlıyor. Bir anlamda bakış açımızın şekillenmesinde önemli bir görevi sürdürüyorlar. Bu sorumluluğu hakkıyla yerine getiren, bulunduğu topluma, şehre karşı sorumluluk hissiyle hareket eden gazeteci arkadaşlarımıza özellikle teşekkür ediyorum.

“ÇORUM’DA DA BASINIMIZIN ÖNEMLİ ETKİSİ VE GÜCÜ VAR”

Bugüne kadar görev yaptığım, gönüllüsü olduğum sivil toplum kuruluşlarında basınla, basın mensuplarımızla sürekli irtibatta olduk. Bu süre içerisinde gördüm ki; Çorum’da da basınımızın önemli etkisi ve gücü var. Biz de Çorum’da basın emekçilerinin sorunlarını, karşı karşıya kaldığı meseleleri biliyoruz. Bu alanda çalışan arkadaşlarımızın daha nitelikli, daha kaliteli, daha güvenilir, daha özgür haber yapabilmeleri için cemiyetlerimizle birlikte çalışacağımızı bilmenizi isterim. İnşallah bu işi hakkıyla yapan kardeşlerimizle, sizlerle sürekli istişare içinde olacağız. Şehrimizi birlikte yönetelim demiştik, bize yol gösteren, iyi niyetle şehrimiz için, insanlarımız için gayret gösteren, çalışan herkesle ve her kesimle olduğu gibi gazeteci arkadaşlarımızla da birlikte kol kola çalışacağız. 10 Ocak Gazeteciler Gününüzü tebrik ediyorum.”

Çorumlular destek verirse 31 Mart’tan sonra Çorum’u birlikte yöneteceklerini bir kez daha yineleyen Aşgın, “Çorum’un kanayan yaralarını çözmek için hep birlikte hareket etmek gerekiyor. Çorum aslında birlik beraberliğini yakalamış bir şehir. Bizim ayrılığımız gayrımız yok. 1000 yıldır biz kardeşiz. Biz bu topraklarda Alevisi, Sünnisi, Türkü, Kürdü, Çerkesi ile birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Bizim bu birlikteliğimizin gücü karşısında kim durabilir. Biz birlik olacağız demiyoruz. Bu birlik ve beraberliğimizle ilgili kafamda en ufak bir şüphe yok. Hiçbir etnik kimlik gözetmeksizin, kimsenin kaşına, gözüne, sakalına bakmaksızın 270 bin insan biriz. Nadıkla, Milönüyle, Melikgaziyle, Yazıçarşı ile biriz. Bizim yapmaya çalıştığımız bu şehri birleştirmek değil. Bu birlik beraberlik ve kardeşlik daha da güçlensin. Torunlarımıza bunu taşıyalım. Yaşanan bir sorunda oturup istişare ederek sorunları birlikte çözeceğiz. Bugün çok güzel noktalara gelen bu şehirde aldığımız bayrağı daha ileri noktalara taşımak istiyoruz. Biz bu şehirdeki 270 bin insanın gönlüne girmek istiyoruz. Bizim başka bir ajandamız yok. Herkese aynı mesafedeyiz. Herkese aynı gözle bakıyoruz. Ayrıca şehirde heyecan yaratacak projeler hazırlıyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Halil İbrahim Aşgın konuşmasının ardından sohbet havasında geçen toplantıdan sonra tüm basın mensuplarını kapıda uğurlayarak hepsine birer karanfil hediye etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim