Çorum Barosu Konferans Salonu’nda önceki gün düzenlenen “CMK, İstinaf ve HMK-İstinaf” konulu eğitim seminerine Çorum ve Çankırı Barosu’na kayıtlı avukatlar ile birlikte Çorum Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, Çankırı Baro Başkanı Av. Erkan Köroğlu, Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir ile stajer avukatlar katıldı.

Büyük ilgi gören ve Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Fatin Alaeddinoğlu sorumluluğundaki seminerde ise Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Kavasoğlu, Av. Dr. M. Savaş Özdağ ve Av. Kazım Özok katılımcılarla bilgilerini paylaştı.

Meslek içi eğitim seminerine meslektaşlarının gösterdiği ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirerek seminerin açılışında konuşan Çorum Baro Başkanı Akpınar son dönemlerde yapılan kanun değişiklikleri ve buna bağlı olarak yüksek mahkeme içtihatlarındaki yeni gelişmelerin eğitimlerin önemini daha da artırdığını kaydetti.

Avukatlık mesleğiyle ilgili her geçen gün yenilikler ve değişiklikler yaşandığını, bu sebeple değişimlere ayak uydurabilmek için TBB’nin meslek içi eğitimler düzenlediğini hatırlatan Akpınar, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL dönemine de vurgu yaparak “Türkiye’nin biran önce normale dönmesini ve OHAL döneminin sona ermesini arzuluyoruz. Biz biran önce hukuk devletinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemeye başlamasını, parlamentonun devreye girmesini, ülkenin KHK’larla yönetilmemesini istiyoruz. OHAL dönemlerinde veya normal dönemde KHK’lar çıkabilir. Ancak bu dönemi ilgilendiren KHK’ların çıkması gereklidir. OHAL uygulamalarını aşan KHK’lar hukuka aykırıdır. Denetlenmeyen KHK’lar ferman niteliğindedir. Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti de fermanlarla yönetilemez” dedi.

Geçen dönemde de çok sayıda eğitim düzenlediklerini ve buna bu dönemde de devam edeceklerini anlatan Akpınar, avukatların sürekli olarak kendini geliştirmesi gerektiğini, meslekte kıdemleri ne kadar olursa olsun ‘herşeyi ben bilirim’ diyemeyeceklerini, hele hele torba kanun ve KHK’larla sürekli mevzuatın değiştiği ülkede böyle bir lüksleri olmadığını, bu nedenle eğitimlerin olmazsa olmazları olduğunu açıkladı.

İstinaf konusunun da yeni yürürlüğe girdiğini, bu konuda özellikle uygulamada ciddi bilgi eksikliği bulunduğunu, bu yüzden bu eğitimi düzenlediklerini anlatan Av. Altan Akpınar, eğitimciler ve katılımcılara teşekkür etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim