Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Refik Turan, Çorum’un tarihi ve kültürü ile insanı titreten bir yönünün bulunduğunu belirterek, Çorum’un Anadolu’nun önemli illerinden birisi olduğunu anlattı.

Çorum’da gerçekleştirilen “Yollar ve Köprüler “konulu 2. Uluslararası Anadolu Uygarlıkları Sempozyumu’nda konuşan Turan, Hitit Ordusu ile Mısır Ordusu’nun bugünkü Suriye sınırları içinde Kadeş’te savaşa tutuştuğunu kaydederek bu savaşın iki medeniyetin savaşı ve ilk dünya savaşı olduğunu vurguladı.

Hititlerin bulunduğu topraklardaki insanların kültürünü bir araya getirmeyi başardığını söyleyen Turan, bu savaş sonucunda ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış antlaşmasının yapıldığını söyledi.

Medeniyetler açısından yollar, kentler ve bilimin önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Refik Turan, tarihe yeteri kadar sahip çıkıldığı sürece Anadolu’nun da hak ettiği yeri alacağını söyledi.

Yaşanan her savaşın medeniyetin en uç noktası olduğunu çünkü iki tarafın da kazanabilmek için ellerindeki birikimi ve teknolojiyi ortaya koyduğunu belirten Prof.Dr. Turan, ülkeyi bölüp mümkünse zayıf olanı desteklemenin bir Bizans taktiği olduğunu. Bu taktiğin hala Ortadoğu’da kullanılmaya devam edildiğini söyledi. Yollar ve köprülerin kentleri kent yapan olgulardan birisi olduğunu belirten Refik Turan, kentlerin yollar üzerine kurulduğunu anlattı. Her toprağın vatan olamayacağını da kaydeden Turan, “Ülkelerin vatan olabilmesi için o yerde tarih yazılması lazım, hüzünlerin sevinçlerin yaşanması gerekir. Anadolu Türkler için tam anlamıyla bir vatandır” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim