Çorum Barosu Başkanı Av. Altan Akpınar, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine değinerek “Hukuk devletine yapılan saldırılar bizi asla yıldıramayacaktır” dedi. Akpınar “Bu hain darbe girişimi milletimizin bir bütün olarak, Cumhuriyete, Demokrasiye, Hukuk Devletine ve parlamenter sisteme sahip çıkmasıyla ve canı pahasına direnmesiyle savuşturulmuştur. Ne darbe girişimleri, ne terör belası, ne patlayan bombalar ne de hukuka, hukuk devletine yapılan saldırılar bizi asla yıldıramayacaktır. Bunlarla yaşamaya da alışmayacağız. En büyük insanlık suçu olan terörü gerçekleştiren tüm terör örgütlenmelerini, terörün her türlüsünü, terörden yarar umanları kınıyorum, lanetliyorum” dedi.
Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel’de 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, bu süreçte adliyelerde yaşanan sorunları gündeme getirdi. Yüksel, “2016 günü ülkesine ve milletine ihanet eden FETÖ terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuzca Adli Tatil ve izinlerin iptaline karar verilmiş, yeni gözaltılar kapsamında birçok hakim ve savcı hakkında görevden uzaklaştırma kararı verilmiştir. Bu anlamda 2016 yılı adli tatili fiilen uygulanmamış ve bu dönemde tüm adliyelerde kısıtlı kadrolar ile yoğun ve yorucu bir çalışma temposu ile görev yapılmıştır” dedi. Darbe girişimi sırasında ve sonrasında milletin birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğini dile getiren Yüksel, tüm dünyaya örnek gösterilecek bir mücadele ve duruş sergilendiğini söyledi.



Adli yıl açılış töreninde son konuşmayı yapan Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül de İstinaf Mahkemelerinin faaliyete başlaması ve 15 Temmuz darbe girişimine değindi. İstinaf Mahkemelerinin 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete girdiğini hatırlatan Yurdagül, “İstinaf mahkemelerinin milletimizin etkin, etkili ve hızlı adalet beklentisinin yerine getirilmesine vesile olmasını diliyorum” dedi. Yurdagül konuşmasının devamında 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan süreci değerlendirdi. Yurdagül “Paralel İhanet Çetesi'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine yerleştirdiği unsurları ve sivil destekçileri aracılığıyla, 15 Temmuz 2016 tarihinde uygulamaya koyduğu kanlı, hain, alçak darbe ve işgal girişimi; milletimizin engin feraseti ve cesareti, devlet büyüklerinin dik duruşu, tüm anayasal kurumlarda bu kirliliğe bulaşmamış kamu görevlilerinin gayreti ve en en önemlisi mazlumların son sığınağı olan ülkemizi muhafaza eden Allah'ın yardımıyla neticesiz kaldı” dedi. Adli teşkilatın bu süreçte verdiği büyük sınavdan, yüzünün akıyla çıktığını ifade eden Başsavcı Yurdagül, darbe girişiminin hemen ardından, başta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere, tüm Cumhuriyet Başsavcılıkları, anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırma girişimine karşı derhal soruşturmalar başlatarak, darbeciler için gözaltı ve yakalama talimatları verdiğini ve yasal yetkiler en net ve sert şekilde tereddütsüz kullanılarak, darbeye mukavemet gösterildiğini söyledi. Yurdagül “Halen tüm Cumhuriyet Başsavcılıkları kadro yetersizliklerine rağmen, mesai kavramı gözetmeksizin, insanüstü bir çabayla darbe teşebbüsü ve Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturmaları yürütüyor. Bu ihanet çetesine mensup oldukları iddiasıyla haklarında adli ve idari soruşturma yürütülenler, adalet ve mevzuat kavramları çerçevesinde muamele görecekler; kendileri tarafından hoyratça ayarı bozulan kantarlarla tartılmayacak, gece karanlığında ak sütün içindeki ak kılı ayırt edecek titizlikte bir adalet anlayışına muhatap olacaklardır. Tüm Cumhuriyet savcıları, bir tek masumun dahi ahını almamak için çaba göstermektedir. Ancak devletimizin ve 15 Temmuz şehit ve gazileri başta olmak üzere aziz milletimizin hakkı da kimsede bırakılmayacaktır. Yıllarca sinsi planlarla, sınav sorularını çalarak, takiyyeyle, tüm değerleri istismar ederek adliyelerimizi adeta işgal eden, kıdem ve liyakat kavramlarını anlamsızlaştırıp yok eden, yetkilerini, kendilerine başka yerlerden verilen emirler doğrultusunda kullandıkları hususunda, kuvvetli şüphe bulunan tüm unsurların, görev ve sıfatı ne olursa olsun, inşaallah bu adli yıl içinde teşkilatımızdan temizleneceğine inanıyoruz. Ülkesine ve milletine yürekten bağlı, adalet duygusu gelişmiş, aklı, vicdanı ve dosyadaki delil dışında hiçbir motivasyonu olmayan yargı mensupları eliyle, yargıya güven yeniden tesis edilecektir” diye konuştu.
Çorum Adliye binası önünde düzenlenen törene, Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Yüksel, Çorum İdare Mahkemesi Başkan Vekili Zafer Gökdere, Çorum Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, hakimler, Cumhuriyet savcıları, baro üyesi avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.
(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim