2019 yılında 28,9 milyon TL yatırım tutarlı 65 projeye 10,9 milyon TL hibe ödendiğini belirten Ceylan, 2019 yılı faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda birçok yatırıma yüzde 40 ile yüzde 70 arasında hibe veren TKDK, Çorum’da da bugüne kadar ahır, sağımhane, gübre ve silaj çukuru, samanlık ve yem deposu, makine ekipman garajı, soğuk hava deposu, işletme binaları gibi inşaat işleriyle birlikte, pulluktan mibzere, balya makinesinden silaj makinesine, buzağı kulübesinden sağım sistemine, ultrason cihazından sağım robotuna, traktöründen karavanına, güvenlik sisteminden iklimlendirme sistemine, bilgisayarından güneş paneline kadar birçok makine-ekipman alımını içeren 655 projeye destek verdi.”

“201 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILDI”

“201 milyon TL yatırım tutarına sahip bu projelere 96,3 milyon TL hibe sağladı. Sağlanan bu hibenin 89,5 milyon TL’si 2019 yılsonu itibariyle yatırımcılara ödendi. Yeni imzalanacak sözleşmeler ve 2020 yılında çıkılacak proje çağrıları hariç olmak üzere, 2019 yılından devam eden 14,4 milyon TL yatırım tutarlı 12 projeye ise 2020 yılında 6,8 milyon TL hibe ödenecek.”

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLENDİ”

“2019 yılında 6 yenilebilir enerji tesisine daha destek vererek, üretim kapasitesi toplamda 4,4 MW’a ulaşan, 7 yenilebilir enerji tesisi faaliyete geçti. İşletmenin ihtiyacını karşılamaya yönelik 1,3 MW üretim kapasiteli 5 yenilebilir enerji yatırımı da ayrıca desteklenmek suretiyle, toplamda 5,7 MW üretim kapasitesine ulaşıldı.”

“LEADER DESTEĞİ İÇİN İKİ BAŞVURU ALINDI”

“Çorum ilimizin de içerisinde yer aldığı ve ülkemizde ilk defa 12 ilde uygulanacak olan LEADER desteği için TKDK tarafından Eylül 2019’da çıkılan proje çağrısı için, İskilip Yerel Eylem Grubu Derneği ve Ortaköy Şapinuva Kadeş Derneği’nin başvuruları alınmış olup, incelemeleri devam etmektedir.”

“HAYVANCILIK YATIRIMLARINDA HİBE ORANLARI ARTACAK”

Hibe oranları üzerine de bir açıklamada bulunan Milletvekili Ceylan, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli geçen aylarda yaptığı bir açıklamada, hayvancılık yatırımlarında hibe oranlarını 10 puan artırdıklarını kaydetti. Resmi sürecin tamamlanmasının ardından hibe oranındaki artışın yürürlüğe gireceğini bildirdi. Buna göre baz hibe oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilmiş oldu. Gerçek kişi başvurularında ise bu oran yüzde 55 olarak belirlendi. Bu değişiklikle mevcut tesis ve yeni kurulum işletme arasındaki yüzde 10 hibe desteği oranı farkı da ortadan kalkmış oldu. Ayrıca, 40 yaş altı başvurular ile dağlık alanda yapılacak yatırımlar için ilave yüzde 5 hibe oranı devam edecek. Üretici örgütü ve kooperatiflere yüzde 60 hibe oranı uygulaması da sürecek” dedi.

Hibelerin artarak devam ettiğini söyleyen Milletvekili Ceylan, “Hükümetimiz her zaman yatırımın ve yatırımcının yanında olmaya devam edecek” diyerek, sözlerini tamamladı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim