Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Etem Erkoç Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliğe Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici başta olmak üzere çok sayıda Çölyak hastası ve yakını katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, Derneğin geçen yıl kurulduğunu hatırlatarak, Çölyak hastalarının hayatını kolaylaştırmak için gönüllülük esasına göre çalıştıklarını söyledi.

Derneğin faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Kesici, bu çalışmalarda katkı sağlayan tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.

Başkan Hacer Kesici, çölyakla yaşamanın son derece zor olduğuna dikkat çekerek, Çölyak hastalığının teşhis konulduktan sonra bir yaşam biçimine dönüştüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın modaratörlüğünü üstlendiği söyleşi bölümünde ilk olarak söz alan Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, çölyak hastalığının tahıllarda bulunan glüten isimli bir proteinin bağırsaklarda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu anımsatarak, “Glüten, genetik duyarlılığı olan bireylerin bağırsaklarında yanma şeklinde bir rahatsızlık doğurur. Gelişme geriliği, boy kısalığı ve kilo kaybı, Çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Kan testi ve endoskopi ile tanı konulabilir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu diyet yaparak mümkündür. Çölyaklı birey, ancak glütensiz yiyecekler tüketerek yaşam konforunu muhafaza edebilir.” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, Türkiye’de tanı konulmuş 70 bin çölyak hastası olduğunu ancak bu rakamın tanı konulmamış bireylerle birlikte yaklaşık 400 bin olarak tahmin edildiğini söyledi. Comba, Çorum’da ise 600 tanılı çölyak hastasının bulunduğunu, bu rakamın tanısız bireylerle 4000 civarında olabileceğini sözlerine ekledi.

Bu bölümde ayrıca Diyetisyen Elif Tomuk, Pedagog Gül Elmas, Dernek Başkanı Hacer Kesici, çölyaklı annesi Fatma Müjgan Demir ile kendisi ve çocukları çölyaklı olan Şahin Cesur sırasıyla görüşlerini aktardılar.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim