Dernek Başkanı Hacer Kesici, Pazartesi günü gerçekleştirilen ziyarette Çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak ve Çorum’da yaşayan çölyak hastalarıyla yakınlarına destek olmak amacıyla kurulduklarını belirterek, İl Halk Sağlığı Müdürü Barış’a çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Derneklerinin temel amacının, tanı konulan kişilerin çölyak hastalığıyla yaşamayı öğrenebilmesi ve toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu aktaran Hacer Kesici, Halk Sağlığı Müdürü Yücel’den çölyak hastalığı konusunda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla destek istedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çorum Çölyak Derneği’ne gerekli desteği vereceklerini ve işbirliği içinde çalışmaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.
Çölyak hastalığından koruyucu en önemli silahın anne sütü olduğunu vurgulayan Ahmet Barış, “Anne sütünün tek başına en az 6 ay verilmesi, erken dönemde mümkün olduğunca unlu gıdaların verilmemesi, bebeğin kilo alma durumuna göre, 4. ve 6. aylarda ek gıdalara başlarken anne sütü ile birlikte az miktarda buğday içeren gıdalarla başlanması ve ek gıdalarla birlikte anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmesi bu hastalıkla mücadelede önemli bir stratejidir.” diye konuştu.
Toplumdaki tanı konulmamış kişilerin çölyak hakkında bilgi sahip olup şüpheli bir durum varsa hekimlere başvurması gerektiğini belirten Dr. Barış, “Tanı konulan çölyaklıların diyetine azami dikkat etmesi durumunda normal insanlardan farkı olmayacak ve olumsuz durumlar gelişmeyecektir.” ifadesini kullandı.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim