Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı’ndan Yrd. Doç.Dr. Coşkun Öztekin yönetiminde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi’nden Pedagog Gül Elmas, ve Diyetisyen Elif Tomuk katıldı.

Dernek Başkanı Hacer Kesici yaptığı açış konuşmasında Çölyak hastalığına yakalananlara yardımcı olmak adına bir proje oluşturduklarını belirterek, düzenlenen panellerin verimli olduğunu ve farkındalığın arttığını söyledi.

Yrd. Doç.Dr. Coşkun Öztekin de konuşmasında Çölyak hastalığınına yakalanmak için genetik bir yatkınlık gerektiğini söyledi. Bağırsakların glüten isimli maddeye karşı reaksiyon gösterdiğini ve bu maddeyi tanımadığını anlatan Öztekin, glütenin buğdayın yanı sıra arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinde bulunduğunu ifade etti.  Öztekin hastalığın belirtileri arasında: karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, kusma, bezginlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler olduğunu bu tür şikayetleri bulunanların bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini kaydetti.

 Düzenlenen panelin ardından projede emeği geçenlere teşekkür belgeleri verildi. Diyetisyen Elif Tomuk, Pedagog Gül elmas ve sunucu Ayten Kılıç’a teşekkür belgesini Çorum Çölyak Dernek başkanı Hacer Kesici verirken, Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer, Kadın Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Hanife Nuran Hakyemez’in teşekkür belgesini Halk sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış ve HİTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç.Dr. Coşkun Öztekin, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Gastraentoloji Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Köseoğlu ile Çorum Çölyak Dernek Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak’a teşekkür belgelerini Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü verdi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim