Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt ve Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’nde incelemelerde bulunarak, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldılar.
Ziyarette Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy ile Mühendislik ve Tıp Fakültesi’nden bazı öğretim elemanları da yer aldı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Toplumsal farkındalıklara duyarsız kalmayan ve topluma fayda sağlayacak çözüm odaklı bilimsel çalışmalara ağırlık veren Hitit Üniversitesi olarak hem sanayi odaklı, hem de disiplinler arası olmak üzere önemli bir çalışmaya başlamış bulunmaktayız. Çalışmamız ülkemizde sık görülen çölyak hastalığının tedavisini mümkün ve ulaşabilir kılması bakımından önem taşımaktadır.” dedi.
Çölyaklı bireyler için glutenin allejen etkisi yarattığını ve ilimizde glutensiz ekmek konusundaki çalışmaların son derece sınırlı olduğunu ifade eden Rektör Alkan, bu konuda bir deneyim boşluğu bulunduğunu ve bu çalışmalara veri sağlayacak araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Çölyak hastalarının mağduriyetini gidermek için Üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’nin ortaklaşa çalışmaları doğrultusunda glutensiz ekmek üretimi için Ar-Ge çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu sayede ilimizdeki çölyak hastalarının güvenle tüketebilecekleri ve kolaylıkla temin edebilecekleri glütensiz ekmek üretimi yapılarak aynı zamanda ilimiz ve ülkemiz ekonomisine de katma değer sağlanmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“HER 100 KİŞİDEN 1’İ ÇÖLYAK HASTASI”
Çölyak hastalığı hakkında bilgiler veren Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı ise çölyak hastalığının genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda bulunan gluten proteinlerinin vücuda alımı sonucu ince bağırsaklarda ortaya çıkan bir sindirim hastalığı olduğunu belirterek, “Dünyada ve ülkemizde yaklaşık her 100 kişiden birinde rastlanan çölyak hastalığı, yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir.” dedi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Nisan 2015 verilerine göre ülkemizdeki toplam çölyak hastasının 67 bin 683 kişi olduğunu belirten Prof. Dr. Dolapçı, ilimizde 600’e yakın çölyak hastası olduğunu aktararak, “Bunlar dışında tamamen belirtisiz olan hastalar (sessiz çölyak hastalığı) ve hastalık için aday (latent çölyak hastalığı) bireyler de mevcuttur. İlimiz için bu kişilerin sayısı bilinmemektedir. Bu hastalığın tedavisi, ekmek başta olmak üzere belirtilen tahıllardan yapılan ürünlerin ömür boyu diyetlerden çıkarılmaması yoluyla sağlanmaktadır.” diye konuştu.
Çorum Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt da çölyak hastalığı için geniş bir araştırma yaptığını ve Hitit Üniversitesi ile birlikte hem lezzetli hem de faydalı un ve ekmek formülasyonları üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Son 10 yılda farkındalığı artan bir hastalık. Alerjisi vakitlice tespit edildiği takdirde de hasta nasıl besleneceğini öğrenerek, hayatını devam ettiriyor” şeklinde konuştu.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim