16-18 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren 22 Çölyak Derneği Başkanı ile Glutensiz Yaşam Platformu ve Glutensiz Türkiye Akademisi temsilcilerinin bir araya geldikleri eğitim programının açış konuşmasını bir dönem Çorum Vali Yardımcılığı görevini yürütmüş olan Manisa Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu yaptı.

Kendisi de Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği üyesi olan Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Çölyak hastalarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Daha sonra katılımcılar illerinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında birer sunum yaptılar. Yaklaşık bir yıl önce kurulan ve kısıtlı imkânlara sahip olan Çorum Çölyak Derneği'nin bu süre zarfında gerçekleştirdiği faaliyetler katılımcıların büyük takdirini topladı.

Daha sonra iki çalışma grubu oluşturularak çölyaklıların sorunları ve çözüm yolları hakkında projeler üretildi.

Toplantı sonucunda iki hedef üzerinde çalışmalar yoğunlaştırılarak Türkiye’deki çölyaklıların niteliksel ve niceliksel olarak sağlıklı bir yaşam ve beslenmesinin sağlanması için çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Bu kapsamda çölyaklıların kendilerine uygun bir beslenmeyle sağlıklı bir yaşama ulaşması için belirlenen 7 pilot ilde glutensiz ürün üreten ve sürdürülebilir fırınların açılabilmesi için il derneklerinin gerekli çalışmayı yürütmesine karar verildi. Bu bağlamda seçilen 7 pilot il ise Sakarya, Balıkesir, Çorum, Malatya, Tekirdağ, Van ve Kayseri olarak belirlendi.

Eğitim programının çok yararlı geçtiğini bildiren Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, “Başta organizasyonu gerçekleştiren Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivacan olmak üzere aynı zamanda Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği üyesi olup çölyaklılara yakın ilgi gösteren Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve desteklerini esirgemeyen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ile emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkür ederim.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim