Önceki akşam Şefim Restaurant’ta düzenlenen toplantıya AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Çölyak Hastalığı Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, ÇÖLYAK Derneği Şube Başkanı Hacer Kesici, Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Partili yöneticiler ile basın mensupları katıldı.

Yemek ikramının ardından başlayan toplantıda konuşan ÇÖLYAK Derneği Başkanı Kesici, uzun yıllar süren uğraşlar sonunda TBMM’de Çölyak Komisyonu kurulduğunu dile getirdi. Kesici, bu komisyonun çeşitli faaliyetlerde bulunarak hastalık konusunda ülke genelinde bir farkındalık oluşturduğunu belirterek komisyon üyesi olan Milletvekili Kurt’un da değerli katkıları ile bir çok sorunlarının da çözüldüğünü kaydetti.

Daha sonra söz alan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise Çölyak’ın bir hastalık olmadığını, bir yaşam tarzı olduğunu dile getirerek hastaların yaşadığı sorunlara çözümler üretmek için yapılan çalışmaları anlattı.

Milletvekili Kurt; “Bu hastalık basit görünse de farkında olunmadığı sürece hekimler tarafından da bilinmediği sürece ölüme, kansere, kansızlığa, çocuk edinememeye kadar olan bir süreç. Bu farkındalık oluştuktan, sorunun ne olduğu tespit edildikten sonra da bir diyet değişikliğiyle insan hayatının kalitesinin yükseldiği ve normalleştiği bir dönemdir. Hekimlerin bile farkında olmadığı bir alerjik sistemken şuanda Türkiye’de meclis araştırmaları, kurulan dernekler sayesinde hasta olup da bilmediği herkes kendisinde bir şeylerin ters gittiğini anlıyor. Çölyak hastalarına destek miktarı biraz daha artırılacak. Tarım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının katkılarıyla bu ürünlerin yerlileşmesi, ithal olanların da ithalatlarının hızlandırılması hedefleniyor. Ürün zaten 3 ila 6 ay ömürlü geliyor. 3 ay gümrükte bekliyor ve son üreticiye ulaştığında 3 ay ömrü kalmış olan bir ekmek görüyoruz. Hiçbirimiz bunu tüketmek istemez tabii ki.

Hitit Üniversitesi’yle birlikte yerli ürüne karabuğdaydan gidilmesiyle ilgili bir projemiz var. Umarız bunu başarırız. Karabuğday bazlı unun bizim için en büyük önemi, ithal ürünlerde nişasta bazlı tüketimler olduğu için hastamız aynı ürünü tükete tükete diyabet hastası oluyorlar. Çölyak’ın bir hastalık olmadığını, bir yaşam tarzı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle karın ağrısı, kansızlık, halsizlik bunun büyük belirtileridir” dedi.

Konuşmanın ardından Çölyak Günü kapsamında haftasonu düzenlenen yürüyüşte çocukların talebi olan Atatürk Orman Çiftliği’nin Glutensiz dondurma ve meyve sularını yanında getiren Milletvekili Kurt, ailelere ve çocuklara bunları Çölyak Derneği yöneticileri ile birlikte ikram etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim