“Çok sayıda geleneğin temeli Hititlere dayanıyor”
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz tarafından “Eski çağlardan günümüze kadın” konulu konferans verildi.

Hitit Üniversitesi Antropoloji Kulübü’nün düzenlediği konferans Hitit Üniversitesi Abdulkadir Ozulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansa akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılırken Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz günümüzde halen süregelen birçok geleneğin temelinde Hitit ve ondan önceki uygarlıkların uygulamalarının yattığını dile getirdi.
Geçmişte kadının şifacı olarak, ibadethanelerde rahibe olarak, tüccar ya da çiftçi olarak her alanda bulunduğunu anlatan Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz, Hititlerde kraliçenin, kral ile birlikte anıldığını ve antlaşmalarda kralın yanında kraliçenin de mührünün yer aldığını belirtti.
Bulunan bitik vazosunda erkeğin kadının yüzünü düğünden sonra görebilmek için yüz görümlüğü verdiğinin tasvir edildiğini belirterek bu geleneğin kalkmış olmakla birlikte ülkenin bazı bölgelerinde hala uygulandığını söyledi. Hititlerde yakın akrabalar ile ilişkinin tamamen yasaklandığını, bir kadının eşinin ölümünden sonra miras hakkına kavuşabildiğini belirten Gavaz, evlenmelerin yanı sıra boşanma durumlarının bile yazılı anlaşma ile belirlenebildiğini vurguladı.
(Erkan BAYATLI)