Baro Başkanı Yaşar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Geleceğimizi güvence altına almak için çocukları korumanın ve eğitmenin önemine vurgu yapan Yaşar, şu görüşleri dile getirdi:

“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle birlikle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının kutlandığı bir gündür. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık oluşturmak bu günün kutlanma amaçlarındandır.

18 yaşın altındaki her bireyi çocuk olarak tanımlayan Sözleşme’de en temel değerler; ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama hakkı, gelişme hakkı ve topluma katılım olarak yer almaktadır.

Günümüzde her tür çatışma ve yaşanılan savaşlar, en çok çocukları etkilemektedir. Dünyada birçok çocuk vatanından göç etmeye zorlanmakta, güvenli bir yuva bulabilmek için binlerce kilometre yol almaya zorlanmakta, denizlerden geçip bir umut aramaktadır. Bazı gruplarca ‘tehdit’ olarak görülen bu çocukların, cansız bedenleri, Avrupa sahillerine vurmakta, bu çocuklar, devletlerin sınırlarından geçerken yollarda harap olmaktadırlar. Bu vahim durum çocukların seçimi ve kontrolünde değildir.

Çocuklar, gelecek nesillerdir. Geleceğimize yaşanabilir bir dünya bırakmak yaşlı nesillerin görevidir. Çocukların, temel hak ve özgürlüklerden yararlanması hiçbir hukuki gerekçe ile engellenemez.

1989 yılında Birleşmiş Milletlerce hazırlanan 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına alınması hedeflemiş ve taraf devletleri sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır. 1989 yılında sözleşmeyi faaliyete geçiren BM, ne yazık ki bugün Gazze, Suriye ve Arakan’da devam eden katliamlara ve çocuk ölümlerine sessiz kalmaktadır.

Medya gündeminde sürekli şiddet gören ya da cinsel saldırıya maruz kalan çocuk haberleri vardır. Yasaları düzenlemek sorunu ortadan kaldırmaz. Bu yasaların uygulanmasını sağlayacak kurum, kuruluş ve kaliteli personel yetersizliği durumunda yasalar birer kağıt parçası olmaya mahkumdur. Fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet uygulanan, küçük yaşta oyun oynamak yerine çalıştırılan çocukların sağlıklı bireyler olması ve sağlıklı nesiller yetiştirmeleri beklenemez.

Yapmamız gereken; geleceğimizi güvence altına almak için çocukları korumak, eğitmek, sağlıklı - mutlu yetiştirmek, onlara düşünme hakkı tanımak, sorumluluk bilinci aşılamak ve çocuk olduklarını unutmadan oyun oynamalarına izin vermektir. Çocuklarımıza çocuk olmanın ayrıcalığını yaşatalım ve bunu düzenlemeyle tanınmış çocuk hakları olarak değil, anne baba olmak ve toplumsal görevimiz olarak yapalım.

Çorum Barosu olarak bu konudaki hassasiyetimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Tüm çocukların, Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun!”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim