Eğitim-Sen olarak, TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini ve mücadele verdiklerini hatırlatan Mustafa Gül, “Ancak gerek yetkililerin gerekse Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yaptığı açıklamalardan, yeni sistemde Bakanlığın ısrarcı olduğunu, uyarılarımızın ve itirazlarımızın gerektiği biçimde ele alınmadığını görüyoruz. Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin uygulanmasını istemiyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Gül, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“MEB tarafından 10 Nisan 2018 gecesi yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Bakan Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bu okulların yarısından fazlası imam hatip ve meslek liselerinden oluşacak. Bu 1367 okuldan 222 tanesi Anadolu Lisesi iken İmam Hatip Lisesi sayısı 298’dir. 2016 TEOG sonuçlarına göre yüzde 10'luk dilimde sadece 9 Anadolu İmam Hatip Lisesi yer alırken bugün bu sayı 298'e çıkarılmıştır.

Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürmekte, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendirerek ödüllendirmektedir.

2017 yılına ait ilimizdeki ortaöğretim kurumlarının taban puanlarını aşağıda yazdık. Bugün yüzde 10'luk dilimle öğrenci alacak okullar ile sınavsız öğrenci alacak okullara ait ‘nitelik’ yorumunu sizlere bırakıyoruz.

“ÇORUM’DA NİTELİKLİ ANADOLU LİSESİ YOK”

Çorum’da yüzde 10’luk dilimle öğrenci alan okullara baktığımızda merkezde 1 fen lisesi, 1 sosyal bilimler lisesi, 2 imam hatip lisesi ve 2 meslek lisesinin olduğunu hatırlatan Mustafa Gül şöyle devam etti:

“Bununla birlikte hiç Anadolu Lisesi olmadığını görüyoruz. İl genelinde ise Alaca, Osmancık, Sungurlu, İskilip ve Kargı ilçelerimizde bulunan fen liseleri sınavla öğrenci alacaklardır. Yukarıdaki tabloda okulların 2017 taban puanları verilmiştir. 143 puanla, 163 puanla öğrenci alan meslek programları, 344 ile 447 ile öğrenci alan İmam Hatip Liseleri nitelikli okullar olarak belirlenirken, 477 ile 471 ile öğrenci alan ilimizin en güzide Anadolu Liseleri ‘niteliksiz’ okullar olarak tanımlanmıştır. Biz okullarımızın hiç birini nitelikli ya da niteliksiz olarak tanımlamıyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığının 300 puanlarla öğrenci alan bir okulu nitelikli olarak tanımayıp yüzde 10’luk dilime koyarken; 400 ve 477 arasında puanlarla öğrenci alan Anadolu liselerini nitelikli okulların dışında tutmasını ve adeta bu okulların öğrencilerini cezalandırır şekilde okulları nitelemesini hangi kriterlere göre yaptıklarını merak ediyor ve bunun cevaplanmasını istiyoruz.

Bununla birlikte okulların kontenjanları değerlendirildiğinde öğrenci ve velileri son derece mağdur edecek sayılarla karşılaşıyoruz. İlimizde 750 öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşecektir. Bu öğrencilerden 330 u ilçelerdeki okullara yerleşecekken merkezde bulunan okullara yerleşecek toplam öğrenci sayısı 420’dir. 250 bin nüfuslu bir ilin fen lisesine 90 öğrenci kontenjanı verilirken 40 bin nüfuslu bir ilçeye de 90 öğrenci kontenjanı verilmiştir. Bu kontenjanları belirlerken kriteriniz neydi?

Son olarak söz konusu 5 tercihinden herhangi birine yerleşememe kaygısı güden öğrenciler için de pansiyonlu liselerden 5 tercih yapılabilmesi sağlanacaktır. Ancak resmi rakamlara göre söz konusu pansiyonlu/yatılı liselerin yarısı da İmam Hatip Lisesi olacak!

Görüldüğü üzere sistemin yapılandırılmasındaki temel amaç, resmi istatistiklerle de kanıtlanmış olan ve öğrencilerin tercih etmek istemediği, imam hatip ve meslek liselerine öğrencilerin gitmek zorunda bırakılmasıdır. Haliyle velilere bu sistemden çıkış yolu olarak da özel liseler işaret edilmekte ve bu nedenle de özel liselere erken tercih imkânı tanınmaktadır.

Kaldı ki yeni sistemin özellikle Büyükşehirlerde ve içerisinde 9 lise bulunmayan ilçelerde neden olacağı sorunların boyutları dahi tahmin edilememektedir.

Peki Çorum genelinde 9 tane lise bulunan kaç tane ilçe vardır? Cevabını biz araştırdı: Sungurlu 8, İskilip 8, Alaca 7, Osmancık 6, Bayat 3, Mecitözü 3, Kargı 3, Boğazkale 2, Dodurga 2, Lâçin 2, Oğuzlar 2, Ortaköy 1, Uğurludağ 1. Öğrenci tercih yaparken 5 okulu yazmak zorunda. Peki Bayat ilçesinde toplam 3 okul var. Öğrenci var olan 3 okulu yazdıktan sonra geriye kalan iki tercihine adresine yakın hangi ilin hangi ilçesindeki liseyi yazacaktır?

Yani, öğrencinin ve velinin iradesi, eninde sonunda Bakanlığın vereceği kararlara teslim edilmektedir.

Bizler, eğitim emekçileri ve veliler olarak çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geri dönülemeyecek bir yola sokulmasını kabul etmiyoruz. Her çocuğun, hükümetin siyasi arzularının ötesinde bir önemi, değeri olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz. Bu kapsamda; MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı 12 Nisan 2018 perşembe günü Sendika Genel Merkezimiz tarafından ayrı ayrı yargıya başvurularak dava açılmıştır.

Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz.

Tüm velileri BİMER, CİMER ve ALO 147’yi kullanarak şikâyetlerini bildirmeye çağırıyoruz.

Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin uygulanmasını istemiyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim