Çorum’un Uğurludağ Ortaokulu’na Z Kütüphane kazandırıldı.
Önceki gün bazı protokol üyeleriyle birlikte Uğurludağ’a gelen Vali Ahmet Kara, İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi, İl Kültür Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile yapımı tamamlanan Uğurludağ Ortaokulu Z Kütüphanesi’nin açılışını yaptı.
Kitap okumanın önemine değinerek artık kütüphanelerde ev ortamının yaratıldığını söyleyen Vali Ahmet Kara, Uğurludağ Ortaokulu Z Kütüphanesi’nde bulunan kitap sayısının da artırılması talimatını verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm kütüphanelerde ücretsiz internet hizmeti verme konusunda çalışma yürüttüğünü söyleyerek tüm öğrencilerin bu imkandan yararlanmasının çağımızın bir gereği olduğunu dile getiren Vali Kara, yeni model Z kütüphanelerin amacının öğrencilere ev ortamı gibi bir ortamda daha keyifli bir şekilde kitap okutmak olduğunu dile getirdi.
Uğurludağ Halk Kütüphanesi’nin bakım ve onarımın yapılması ile ilgili taleplerin de yerine getirileceğini anlatan Vali Kara, “Artık eski kütüphanecilik ortamı bitiyor. Kütüphanelerde artık ev ortamı yaratılıyor. Günümüzde Türk insanı çok fazla okumuyor. Ancak 15. Yüzyılda ülkemiz çağının 200 yıl ilerisindeydi. Artık az okuyoruz. Son yıllarda bu konuda önemli atılımlar yapılıyor. Bunların başında da Z kütüphaneler geliyor. Bu kütüphaneler öğrencilerin artık daha fazla okumasına katkı sağlıyor. Okumak çok önemli bir olgudur. Evrensel kültür önemlidir ama çocuklarımıza milli kültürümüzü de öğretmeliyiz. Çocuklarımız tarihimizi dizilerden değil, Tarih kitaplarından öğrenmeli. Çocukları okumayan bir toplum geri kalmaya mahkumdur. Gelişmiş ülkelerin tamamı kültürde de ileri olan ülkelerdir. Biz de çocuklarımıza tarihimizi ve kültürümüzü çok iyi öğretmeliyiz. Milli Şairimiz Mehmet Akif’in dediği gibi ‘Hiç ibret alınsaydı, tarih tekerrür eder miydi?’. Bu nedenle bol bol okuyacağımız günler diliyorum. Her kütüphane bir hapishane kapatır. Unutmayalım her kitap da bir mahkum azaltır.” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük de 2015 yılında 16 adet Z kütüphane yapıldığını, bu yıl bu sayıyı 30’a çıkarmayı planladıklarını, ayrıca Çorum Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin de bu konuda kendilerine destek sağlayacağını açıkladı. Büyük bu desteklerle sayıyı 50’ye ulaştırabileceklerini de belirtirken, Vali Kara da özellikle engelliler için uygulanan sesli kitap uygulamasının il genelindeki kütüphanelere yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim