-SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Merhaba, ben Serpil Çetin TEGV(Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Çorum Öğrenim Birimi Yöneticisiyim.

-TEGV NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Vakfımız 23 Ocak 1995 tarihinde Onursal Başkanımız Suna Kıraç öncülüğünde iş ve eğitim dünyamızın önde gelen isimlerinin eğitim için bir araya gelmesiyle kuruldu. Vakfımızın fikir annesi Suna Kıraç “Ömrümden Uzun İdeallerim Var!” kitabında TEGV’in kuruluş öyküsünü detaylıca anlatıyor. Suna Hanım’ın o günlerde sarf ettiği önemli bir söz var: “Ekonomik krizler aşılır, siyasi krizler çözümlenir, ancak çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir.”

TEGV işte bu vizyonla ilköğretim çağındaki çocuklara devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla kuruldu.

Yıllar içerisinde pek çok yerel ve özel idare çalışmalarımıza inandı, destek verdi. Ulusal ve yerel medyayı her zaman yanımızda bulduk. Etkinlik noktalarımızın açıldığı yerlerde halkımız bize katıldı, sahip çıktı. Binlerce aile bize güven duydu, çocuğunu gönderdi ve çocuklarındaki değişimden duydukları mutluluğu bizlerle paylaştı. Biz, tüm bunları geleceğimizi oluşturan çocuklarımız ve ülkemiz adına son derece önemli ve değerli buluyoruz. Bugün Vakfımızın başarısından söz edebiliyorsak bunda tüm Türkiye’nin çalışmalarımıza sahip çıkmasının, destek ve katkılarını esirgememesinin payı büyüktür.

-TEGV ÖĞRENİM BİRİMİ’NDE NELER YAPILIR, HANGİ EĞİTİMLERİ VERİYORSUNUZ?

6-14 yaş arasındaki çocuklara bilimi, okumayı-yazmayı, matematiği ve sanatı sevdirmek, bilimsel düşünme becerilerini geliştirecek eğitim programları ve etkinlikler uyguluyoruz. Örneğin, yaratıcı okuma ve yaratıcı yazma becerilerini geliştirmeye yönelik 11 yıldır Yapı Kredi ile birlikte uyguladığımız “Okuyorum, Oynuyorum” Eğitim Programımız var. Bilim ve matematiği çocuklarımıza sevdirmek için Garanti Bankası ile birlikte “Matematik-Fen Eğlenerek Öğren” Eğitim Programımızı uyguluyoruz. Unilever ise çocuklarımızın hijyen ve özbakım konusundaki farkındalıklarını artırmak amacıyla “Eğlen, Öğren, Hijyen Etkinliği”ni destekliyor.

Google.org ile bu sene hayata geçirdiğimiz, çocuklarımızın kodlama ve dijital becerilerle birlikte geleceğin dünyasına adım atacakları “Algo Dijital” ise bütün çocuklarımıza bilişim dünyasını öğretecek.

Eğitim programlarımız tamamen çocuğun katılımını esas alan, çocuğu aktif kılan ve oyun temelli etkinliklerden oluşuyor. TEGV’de çocukların sıkılması gibi bir olgumuz yok. Eğitim programlarımız çocukların öğrenme fırsatlarını artıran son derece zengin deneyimler sunuyor. Bilişim ve eğitim teknolojilerini öğrenmeyi destekleyecek şekilde etkin olarak kullanmaya çalışıyoruz.

-YENİ ÖĞRENİM PROGRAMINIZ ALGO DİJİTAL’DEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

Türkiye’de ilk defa STK düzeyinde Google.org ile gerçekleştirilen işbirliği sayesinde 1 milyon çocuğumuza dijital dünayayı öğretmeyi hedefliyoruz. Çocuklar, Algo Dijital ile dijital okuryazarlıktan dijital güvenliğe kadar sanal dünyanın alfabesini öğrenmenin yanı sıra internet kullanımı konusunda da bilgi sahibi olacaklar. Böylece sanal dünyada buldukları bilgiyi doğru şekilde değerlendirebilecek, teknolojinin kötü kullanımına karşı farkındalık sahibi bireyler olarak yetişmeleri için gereken doğru davranışları oyunlarla öğrenecekler.

Çocuklar algodijital.com sitesinde ücretsiz olarak dijital dünyada buldukları bilgileri eğlenceli bir oyunla öğrenirken TEGV’in etkinlik noktalarındaki bilişim odalarında farklı oyunlar ile dijital dünyayı doğru şekilde anlayabilecekler. Dijital okuryazarlığı, blok temelli kodlamayı ve algoritmik düşünceyi dünya standartlarında öğretecek olan proje, çocukları bilimsel anlamda da geliştirecek. Bu programla çocuklarımızı 21. yüzyılın bilgi, beceri ve yetkinlikleri ile zenginleştirecek olan Algo Dijital, öğrenen ve keşfeden nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bütün TEGV noktalarında uygulanacak projenin üç yılda 2000’den fazla gönüllüye de ulaşması hedefleniyor.

-TEGV’DE EĞİTİM ALABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR, HER ÇOCUK FAYDALANABİLİYOR MU? EĞİTİMLER ÜCRETLİ Mİ?

İlköğretim çağında Türkiye’de yaşayan bütün çocuklara kapılarımız açık. TEGV’de çocuklarımız onlara özel tasarlanmış bir ortamda, en gelişmiş ülkelerdeki eğitim anlayışıyla ‘ücretsiz’ olarak tanışıyor, eğitimlerini destekleyecek, fark yaratacak bir sistemin içinde oluyorlar.

- ÇORUM ÖĞRENİM BİRİMİ OLARAK ŞİMDİYE KADAR KAÇ ÇOCUĞA EĞİTİM VERDİNİZ?
Çorum Öğrenim Birimi olarak başlangıçtan şimdiye kadar 13.683 çocuğumuza eğitim verdik.

- TEGV’İN EĞİTİM HAYATINA KATKILARINDAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

TEGV noktaları Türkiye’nin dört bir yanında ama özellikle eğitim olanağının sınırlı olduğu, sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerde yer alıyor.

Geçtiğimiz 10-20 yıla baktığımızda, Türkiye genelinde çocukların eğitime erişiminde önemli yol kat edildiğini görüyoruz. İlk ve ortaöğretimde okullaşma oranlarında düzenli olarak artış görülüyor. Ancak yine de yüzde 100 okullaşmaya erişemedik; güneydoğu ve doğu illerimizde, kırsal bölgelerde eğitime erişimde güçlüklerle karşılaşıyoruz. En dezavantajlı kesimlerdeki çocuklarımız eğitim sistemi dışında kalıyor. İşimiz çocukları okula kayıt ettirmekle bitmiyor, devamsızlık ve okulu terk sorunlarımız da sürüyor. Çocukların okula devamını etkileyen temel unsur ailenin sosyo-ekonomik durumu diyebiliriz. Ailenin durumuna bağlı olarak çocukların çalışmak zorunda olması veya ailelerine destek olmak için ev işlerini üstlenmeleri eğitim hayatlarını önemli ölçüde aksatıyor. İşte bütün bu olumsuzlukları aşmak çocuklarımızı mutlu edebilmek ve onlara eğitim desteği sağlayabilmek için TEGV var gücüyle çalışıyor.

- TEGV’DE GÖNÜLLÜ OLMAK NEDİR, KİMLER GÖNÜLLÜ OLABİLİR? GÖNÜLLÜLER NE YAPAR?

TEGV’i TEGV yapan yaşamsal unsur vakfımızın isminden de anlaşılacağı üzere, gönüllüleri. Her yıl binlerce gönüllü, Türkiye’nin en yoksun noktalarındaki yüzbinlerce çocuğa nitelikli eğitim desteği veriyor. Gönüllü olmanız için TEGV’in web sitesini ziyaret edebilir ya da Parkımıza gelerek ön kayıt yapabilirsiniz.

-TEGV’E NASIL BAĞIŞÇI OLUNUR?

TEGV’e destek verebilmenin en basit yolu TEGV yazıp 3353’e SMS göndererek 10 TL. bağışta bulunmaktır.

Ayrıca, Vakfımızda bir çocuğumuzun bir yıl boyunca sanat, okuma, matematik veya bilim eğitiminden faydalanmasını isteyen destekçilerimiz ise kredi kartları vasıtası ile http://tegv.org/bagis-ve-urunler/kredi-karti-ile-bagis/ adresimizden düzenli ya da tek seferde bağışta bulunabilirler.

Bunun yanı sıra logolu ürünlerimizi, özel gün kartlarımızı ve Eğitim Gönüllüleri nikâh şekerlerimizi de destekçilerimiz için web sayfamızdan ya da Vakfımızla iletişime geçerek temin edebilirsiniz.

Kurumlarımız ise Eğitim Programlarımızı sahiplenebilir, etkinlik noktalarımızın yapım ve işletme sponsorluğunu üstlenebilir ya da ürün işbirliği projesi ile mal ya da hizmet satışlarının bir kısmını Vakfımıza aktarabilirler.

Hem kurumlar hem de bireyler Eğitime Destek Sertifikası alarak TEGV’deki çocuklarımızın bir senelik eğitim giderlerini sahiplenebilirler.

Son olarak; hem birey hem de kurum destekçilerimiz etkinlik noktalarımızdaki kütüphanelerin yapım ve yenilenme süreçlerine destek sağlayabilirler.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim