Proje kapsamında 7-10 yaş grubundaki çocukların öncelikle yaşadıkları şehrin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini, katıldıkları eğitimlerle fark etmeleri sağlanacak ve elde ettikleri bilgi ve bulguları, kendilerinin düzenleyeceği etkinliklerle çevresine tanıtmaları, duyarlılık oluşturmaları ve başka şehirlerdeki tanıdıklarıyla paylaşmaları istenecek.
Çorum Müzesi eğitmenleri ve Arkeoloji bölümü drama ekibi tarafından, okullarında yapılacak olan tarihsel bilinç oluşturma etkinliklerine katılacak öğrencilerin Hitit Uygarlığını tanımaları sağlanacak, Kadın Kültür ve Sanat Merkezi atölyelerinde hazırlanan Hitit kıyafetlerini giyerek, bir Hitit halkı oluşturacaklar. Hititli gibi müze ziyaretine gelerek; binlerce yıl önce kendilerinden kalan tarihi dokuyu inceleyecek öğrenciler, tarihi varlıkları korumaya yönelik dramalar yapacak. Çorum Müzesi bünyesinde hazırlanan, kazı havuzunda kazı çalışmaları, kilden heykel yapma, çivi yazısıyla tablet yazma, değirmende buğday öğütme gibi etkinliklere katılarak, bir dönemi yaşamalarına olanak sağlanacak çocuklar, Hititlerde yaşama dair dramalarını, tarihsel doku içinde sahneleyecek.
'Geçmişten Geleceğe Gülümse' adlı projenin tanıtılması amacıyla Buharaevler Kültür Merkezi'nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Müze Müdür Dr. Önder İpek, proje danışmanları, proje ortakları ve öğrenciler katıldı.
'Geçmişten Geleceğe Gülümse' projesi sorumlusu Karşıyaka İlkokulu Müdürü Cemalettin Tunç, öğrencilerde tarihsel bilinç oluşturma, kültürel ve tarihi eserleri, doğal çevreyi koruma konusunda duyarlılık oluşturulması gerektiğini belirterek, proje ile öğrencilerde, hem yaşadıkları toprakların kıymetini anlama duyarlılığı oluşturmaya çalışacaklarını, hem de tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmanın önemini kavratacaklarını söyledi.



"TARİH, KİTAPLAR VE GÖRSELLERİN GÖLGESİNDE KALMAMALI"
Tarihin sadece kitaplar ve görsellerin gölgesinde kalmaması gerektiğini dile getiren Tunç, "Bizler bu projeyi hazırlarken konunun geleceğimiz açısından çok önemli olduğunu düşündük. Tarih, sadece kitaplar ve görsellerin gölgesinde kalmamalıdır. Sosyal öğrenme ortamları oluşturarak, çocuklarımıza tarihi yaşatmalıyız.Yapacağımız etkinliklerin ilimizin tanıtımına da katkı sağlayacak düzeyde olmasına özen gösterdik. Bu bağlamda konunun uzmanları danışmanlığında tarihsel ve bilimsel yönü olan bir proje hazırlamaya gayret gösterdik. Bu proje öğrencilerimizde tarih bilincini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ve başlangıç olmalıdır. Hitit’lerden başlayıp, Cumhuriyet tarihine kadar, farklı proje tabanlı faaliyetlerle devam ettirilmelidir" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük de, geçmişin bilinmeden, tanınmadan geleceğe yön verilemeyeceğini söyledi. 'Geçmişten Geleceğe Gülümse' adlı proje ile çocukların geçmişi tanıyıp, geleceğe gülümseyeceklerini dile getiren Büyük, geleceğin gülümsemelerle dolu daha iyi bir yaşam olması için ellerinden gelen her şeyi birlikte yapmaya çalışacaklarını belirtti.
Tarihi bilinmeden, çevre bilinci olmadan geleceği yaşamak, geleceğe yön vermek ve geleceğin emanet edileceği gençleri şimdiden yetiştirmenin çok zor olduğunun altını çizen Büyük, bundan dolayı projeyi önemsediklerini vurguladı.
Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Turhan Candan da, Çorum'da tüm sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, siyasal partilerin Kent Konseyi'nin üyesi olduğunu açıklayarak," Çorum'da bir arada güzel işler yapabilme kültürünü geliştirmekle mükellefiz. Asıl misyonumuz bu. Bu anlamda Çorum Belediyesi özellikle kentlilik bilinci oluşturma ve bu şehirde toplumsal barışı pekiştirecek olan faaliyetlerin desteklenmesi noktasında tüm imkanlarını seferber etmiştir. Projenin icrası sırasında bazı eylemleri Kent Konseyi adına gerçekleştireceğiz. Çorum adına bütün güzel adımları desteklediği için Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'ye teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantı İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kent Konseyi arasında imzalanan protokolün ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim