Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, son günlerde meydana gelen kayıp çocuklar haberleri üzerine "Çocuklar Kaybolmasın Projesi" kapsamında yapılması gereken "10 Altın Kural" belirledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) işbirliğinde hayata geçirilen, "Çocuklar Kaybolmasın Projesi" çocuk kaybolmalarını önlemeye yönelik ebeveynleri bilinçlendirmek adına 10 altın kuralı içeriyor. Bakanlık tarafından "Çocuklar kaybolmasın. 10 altın kuralı öğrenelim, çocuk kaybolmalarını önleyelim" sloganıyla kurulan "www.cocuklarkaybolmasin.gov.tr" websitesi, "altın kural, "uzman görüşü" ve "iletişim" olmak üzere üç ana başlıktan oluşuyor. Sitede okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için ayrı ayrı belirlenen "10 altın kural" öğretilmesi gereken kurallar yer alıyor. Kısa ve net mesajları içeren sitenin alt kısmında ise konu hakkında uzman görüşleri bulunuyor.
"Çocuklar Kaybolmasın" diye hazırlanan 10 altın kural şunlar:
"Çocuklarınıza sakıncalı yerler hakkında bilgi verin. ıssız sokaklar, inşaat ve terkedilmiş yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin.
Çocuklarınıza tanıdığı bir kişiyle bile olsa hiçbir yere sizin onayınız olmadan gitmemesi gerektiğini öğretin.
Çocuklarınıza tanımadıkları kişilerden yiyecek, içecek, ilaç gibi maddeler almaması gerektiğini öğretin.
Çocuklarınıza sesin bir imdat çağrısı olabileceğini anlatın. Zor durumlarda bağırarak yardım istemesini öğretin.
Çocuklarınıza adını, soyadını, aile bireylerin ad, soy ad ve adresini öğretin. Kimlik bilgilerini yanında taşımasını sağlayın. İnternet ve sosyal medya ortamında tanımadığı kişilerle fotoğraf, adres, okul ve şahsi bilgileri paylaşmamalarını öğretin.
Çocuklarınıza evde yalnız kaldıklarında tanımadıkları kimseye kapıyı açmamalarını öğretin.
Çocuklarınızı parkta ya da dışarıda oyun oynarken sürekli izleyin. Gün içinde yaptıklarından haberdar olun. Arkadaşlarının ve ailelerinin adlarını, telefon numaralarını ve adreslerini kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun.
Çocuklarınıza güvenlik görevlileri, polis, jandarma gibi güvenebilecekleri kişileri ve okul, hastane, karakol, cami gibi yardım isteyebileceği yerleri öğretin.
Çocuklarınıza kaybolduklarını fark ettiklerinde oldukları yerden uzaklaşmaması gerektiğini öğretin.
Çocuklarınızı birine emanet etmek zorunda kaldığınızda sürekli o kişiyle iletişimde kalın."
(İHA)
Editör: TE Bilisim