Yenidoğan tarama ve işitme tarama programları, “Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı” da bu kapsamda yürütülen çalışmalar arasında yer alıyor. Okul öncesi yaş grubu çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama programı da Çorum'da hayata geçirildi. Söz konusu program kapsamında Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda bir bilgilendirme toplantı düzenlendi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Yard. Doç. Dr. Çağatay Çağlar ve Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Sevil Dirlik Zaman tarafından, Çorum'da görev yapan tüm aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına program ile ilgili olarak sunum eşliğinde bilgilendirme yapıldı. Toplantıda ayrıca tarama programlarından biri olan “Gelişimsel Kalça Displazisi” ile ilgili olarak da sağlık memuru Yakup Akyıldız tarafından güncelleme eğitimi verildi.
Program kapsamında; aile hekimleri tarafından, kendilerine kayıtlı her bebeğe/çocuğa 0-3 aylık ve 36-42 aylık dönemlerde görme taraması yapılacak. Tüm riskli bebekler ileri tedavi için göz hekimine sevk edilecek. Ayrıca 32 hafta ve altındaki tüm prematüreler ve 1500 gram altında doğan bebekler 4. haftada “Prematüre Retinopatisi” açısından değerlendirilmek üzere göz muayenesi için göz uzmanına yönlendirilecek.
Program kapsamında; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü'ne (USVS) eklediği tarama ile ilgili veriler kısmı olarak aktifleştirildi. Aile hekimlerinin kullandıkları, aile hekimleri bilgi sistemi'nin (AHBS) güncellemesini yaptıkları takdirde veri girişlerini yapabilecekler. Yapılan tarama testleri, birinci basamakta sunulan diğer sağlık hizmetleri gibi ücretsiz olacak.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim