Çorum’da kurulan Çocuk İzleme Merkezi’nin açılışı önceki gün gerçekleştirildi. Açılışa Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Erol Kavuncu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, sağlık yöneticileri ile diğer yetkililer katıldı.

Açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Açılışın ardından protokol üyeleri Çorum Çocuk İzlem Merkezi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Törenin ardından İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Çocuk İzlem Merkezi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, ilimizde önemli bir merkezin hizmete açıldığını belirterek, hayırlı olsun temennisinde bulundu. AK Parti MKYK Üyesi ve Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise yaptığı konuşmada son beş yılda Çorum’a sağlık alanında çok güzel işlere imza atıldığını belirtti. Vali Kılıç ise yaptığı değerlendirmede hastanenin her gün güzel şeylere imza attığını belirtti.

Çocukların cinsel saldırılara karşı korunmasını sağlamak ve örselenmesini asgariye indirmek amacıyla Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan ortak çalışma kapsamında Çorum’a da açılan Çocuk İzlem Merkei’nin çevre illere de hizmet vereceği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Müdürü Sobacı, “Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane çatısı altında ilgili kurumların koordinasyonuyla çalışacak ÇİM dışarıdan hastanenin diğer kliniklerinden ayırt edilemeyecek fiziksel özelliklerde, çocuğun tekrar örselenmesini engelleyecek biçimde bütün adli ve tıbbi işlemlerin tek merkezde, tek seferde yapılmasına imkân verecek koşullarda, çocuk dostu bir ortam olarak planlanmıştır.

Türkiye’de ÇİM’lerin kuruluşunu öngören ilk düzenleme 04.10.2012 tarih ve 28431 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2012/20 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile oluşmuştur. ÇİM cinsel istismar mağduru çocukların, adalet sistemi içerisinde defalarca ve çoğu zaman ehil olmayan kişiler tarafından adli işlemlerden geçirilirken örselenmesine ve hatta 2. bir travma yaşamasına sebep olan uygulamaların ortadan kaldırmasını, çocuğun üstün yararını gözeterek kurumlar arasında eşgüdümün sağlanmasını amaçlayan bir birimdir. ÇİM’in görevi, cinsel istismara uğradığı konusunda şüphe olduğu durumlarda, şüpheye vakıf olan ilgililerin (ana-baba, sağlık çalışanları, öğretmenler...) durumu ivedilikle kolluk kuvvetine iletmesi, kolluk kuvvetlerinin de mağdur olma şüphesi taşıyan çocuğu, hiçbir görüşme yapmadan sivil bir ekip ve sivil bir araçla ÇİM’ e ulaştırması ile başlar. Mağdur çocuğa ilişkin soruşturma işlemleri burada yapılmakta, adli ve idari işlemlerin tüm ilgilileri (C.Savcısı, Avukat...) çocuğun bulunduğu ÇİM’e gelmektedir. Mağdur çocuğun beyanına çocuk iletişimi konusunda alanında uzman tek bir görevli tarafından başvurulmakta, tüm görüşmeler kamera ile kayıt altına alınmakta olup, Cumhuriyet Savcısı, Mağdur Vekili, Avukat ve diğer ilgililer ayrı bir odada görüşmeyi izlemekte ve çocuğa sorulması istenen sorular adli görüşmeciye kulaklık aracılığıyla iletilmektedir.

Çocuğun adli muayenesi, hastane bünyesinde kurulmuş olan merkez içerisinde yapılmakta, farklı branşlarda doktor yardımına ihtiyaç duyulduğunda doktor mağdur çocuğun içinde bulunduğu merkeze getirilmektedir. Böylece hastanelerde yaşanan yoğunluklardan etkilenmesinin önüne geçilmektedir. Merkezde çocukla ilgili işlemler yapılırken diğer taraftan da uzman personel tarafından çocuğu istismar eden veya ettiğinden kuşku duyulanlar hariç olmak üzere aile görüşmeleri yapılmakta, yakınlarına gerekli rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim