Çorum Özel Hastanesi diyetisyenlerinden Begüm Asena Kaya, “okul öncesi dönemde sağlıklı beslenme” konusuyla ilgili olarak Sevgi Anaokulu velileri ile buluştu.

Daha çok velilerin yapmaması gereken ve çocukları yeme alışkanlığı konusunda teşvik edici konular üzerinde duran Dyt. Begüm Asena Kaya; “Erken çocukluk ve oyun döneminde çocuklar çevrelerinden çok etkilenirler. Bu dönem çocuğun besine karşı pozitif alışkanlık geliştirmesi ve olumlu alışkanlıklar kazanması açısından önemli bir zaman dilimidir. Oyun çağı çocukların ve okul öncesi dönemdekilerin büyüme hızı bebeklere oranla daha düşük olmasına karşın oyun aktiviteleri ve büyüme için ihtiyaçları olan enerjiyi tam almalıdırlar.” dedi.

Küçük çocuklar için sağlıklı beslenme şişmanlık, kalp, kanser ve diğer kronik hastalık risklerini azaltmada yardımcı olabileceğini vurgulayan Diyetisyen Kaya, çocuklar için özel besinlerden ziyade kalsiyum, protein,  A vitamini ve demir ihtiyacının artacağını belirtti.

Oyun çağındaki çocukların ve okula yeni başlayanların porsiyonlarının yetişkin porsiyonunun 1/3’ü ya da 1/4’ü kadar olması gerektiği üzerinde duran Begüm Asena Kaya, “Belirtilen porsiyon 1 öğün için yeterlidir.” görüşünü savundu.

Yeme alışkanlığını çocuklara aşılayabilmenin en önemli yolunun, çocuklara daha fazlasını vermek yerine normal miktarda verip sonrasında kendisinin istemesinin tercih edilmesi olduğunu vurgulayan Kaya,  “Eğer yemekle oynamaya başlarsa mutlaka yemeği sonlandırın, daha fazla yemesi için zorlamayın, çocuğunuza arkandan ağlar hikayesini anlatmayın. Bu davranış ilerde yemekten nefret etmesine farklı yeme bozukluları oluşmasına neden olabilir.” diye konuştu.

Dyt. Kaya, “Minik bedenler yaşı kaç olursa olsun sizinle aynı besin öğelerine ihtiyaç duyarlar. Yalnızca miktarlar sizinkilerden farklıdır” görüşünü savundu.

(Mehmet DALAR)

Editör: TE Bilisim