Kendi dişiyle-tırnağıyla sanayileşme hamlesini başlatıp “Anadolu Kaplanları” arasına adını yazdırmış olan ve Özal dönemindeki “Karadeniz Ekonomik İşbirliği” projesi çerçevesinde, Samsun limanını dünyaya çıkış kapısı şeklinde kullanacak bir “üretim üssü” işlevi yüklenmek istenen Çorum, bu gibi büyük projelerin dışında bırakılmanın burukluğunu yaşarken, bir de “elindekileri” kaybediyor.

Özel sektörde üretim dışı kalan sanayi kuruluşlarının kaybına, bir de Çorum’un ilk büyük sanayi kuruluşu Çimento Fabrikası’nın küçülmeye başlaması eklendi.

Çorum Çimento Fabrikası’nın da sahibi olan uluslararası dev kuruluş Votorantim Çimento, Sivas fabrikasının kapasitesini büyük ölçüde artırarak, Çorum’daki klinker hattını kapatma ve Çorum’u yalnızca öğütme tesisine dönüştürme kararı aldı.

Klinker, farin değirmeni ve fırın ünitelerinin devre dışı kalması üzerine, bu birimlerde çalışan 58 işçiye, İş Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, topluca işten çıkarma tebligatı yapıldı. Hatta, “ikale” (iş ilişkisinin karşılıklı anlaşma ile bozulması) sözleşmesi yapacak işçilere, yasal ödemelerin dışında iki aylık brüt ücret edeneceği duyuruldu.

1957 yılından beri Çorum sanayii açısından okul görevi üstlenen Çimento Fabrikası, bundan böyle Sivas’tan gelecek klinkeri öğütmekle yetinecek. Bu kararın, “stratejik, ticari ve yapısal işletme gerekleri” nedeniyle alındığı bildirildi.

Oysa, yer seçimindeki hata yüzünden yıllar yılı Çimento Fabrikası’nın atık gazlarını, tozlarını teneffüs etmiş, “ekonomi” adına, sağlık açısından ciddi risklere katlanmış olan Çorumlular, Çimento Fabrikası’nı kaybetmeyi değil, daha iyisini kazanmayı hayal ediyorlardı.

Daha uygun bir yere, örneğin Kırkdilim ya da Koparan bölgelerine, daha büyük kapasiteli, en ileri teknolojiyi içeren yeni bir çimento fabrikasının kurulması, böylelikle, hem kentin çimento tozu sorunundan kurtulması, hem de yaklaşık bin dönümlük arazinin, modern kentleşme adına çok daha uygun bir biçimde değerlendirilmesi yolunun açılması Çorumluların özlemiydi.

Bu şans henüz tamamen ortadan kalkmış da değil, ama Sivas’ın kapasite artırımı, mevcut uluslararası şirketin, Çorum’da yine büyük kapasiteli yeni bir fabrika kurmasını gereksiz hale getirebilir. Buna karşılık, Votorantim Çimento’nun artık gözden çıkarabileceği anlaşılan Çorum Çimento Fabrikası’nın başka bir oluşum kanalıyla satın alınması, Çorumlu’nun hayalinin gerçekleşmesine fırsat yaratabilir.

Bu konuyu da, ÇORUM HABER’in “Büyük Çorum” hedefi çerçevesinde irdelemekte yarar var.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim