Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi meyve ağaçlarını şaşırttı.
Yalancı bahara aldanan bazı ağaçlar tomurcuklandı, çiçek açmaya yüz tuttu.
Kırlarda ise çiğdemler çıktı.
Baharın belirtileri, şiddetli geçen kıştan bunalan insanların içini açıyor, ama tarımla uğraşan insanlar ve uzmanlar, erken bahar yüzünden meyve ağaçlarının çiçek dökmesinden kaygı duyuyor.
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hayati Selbeş de, meyve ağaçlarının şu günlerde çiçek açmasını erken ve riskli buluyor.
Ilıman havaları “yalancı bahar” olarak niteleyen Hayati Selbeş, “Kırsal kesimde bir kısım ağaçlar çiçek açtı. Bu, riskli bir durum. Mart ayında soğuk vurursa çiçekler dökülür, meyve üretimi olumsuz etkilenir” dedi.
Çorum’dan dışarıya kiraz ve çilek satışının günden güne arttığına da dikkat çeken Selbeş, sıcak havaya aldanan ağaçların soğuk vurduğunda meyve vermeyeceğini anlatarak, “Biz Ziraat Odası olarak tarla üretimi yapanları don olaylarına karşı uyarıyoruz ve don sigortası yaptırmalarını istiyoruz. Serada yetişen sebzeleri don pek etkilemese de, filizlenmeye başlayan sebzeler aşırı soğuğa dayanamaz, bu anlamda bir sıkıntı olabilir.” şeklinde konuştu.
Buğday açısında havaların iyi gittiğini belirten Selbeş, “Buğday üretimi adına iyi şartlar oluştu. İnşallah iyi ürün alacağımızı umuyorum” ifadesini kullandı.


Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hayati Selbeş, meyve ağaçlarının erken çiçek açmasının endişe verici olduğunu söyledi.

(Elif Suar TURALI)
Editör: TE Bilisim