Hasan Tuluk’un da katkıları ile gelecek nesillere aktarılması için yeniden yaşatılan bu gelenek, Doğa okullarında öğrenci velilerin de katılımı ile şenliğe dönüştü.

2012 yılında Çorum’da çiğdem aşı geleneğini proje haline getiren Hasan Tuluk, 2013 yılında Kültür Bakanlığınca bu geleneğin kimlik kazanmasına vesile olmuştu.

Doğa Okulları’nda gerçekleştirilen şenliğin açış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden bir tanesinin de çiğdem aşı olduğunu ifade ederek bu geleneğin Hasan Tuluk’un gayretleri neticesinde hayata döndüğünü belirtti. Geleneklerin devam etmesi için yol gösterenlerin olması gerektiğini söyleyen Arslan, bu toprakların ev sahihliği yaptığı toplumları fethettiğini ve çiğdem aşı geleneğinin de bu toplumların kültürlerinden birisi olduğunu kaydetti.

Okul Müdürü İsmail Hakkı Akçal ise konuşmasında eldeki değerlerin anlamının kaybedilince anlaşıldığını ifade ederek, 60-70 yıl kadar önceki geleneklerin yaşatılması için Hasan Tuluk’un büyük katkıları bulunduğunu anlattı. Çiğdem Aşı’nın bilmedikleri ancak içine girince yabancı olmadıklarını anladıkları bir gelenek olduğunu söyleyen Akçal, bu kültürü yaşatmak istediklerini vurguladı.

Şenliğe katılan Hasan Tuluk ise gençlerin gelenekleri sürdürmesini istediğini ifade ederek, yapılanların geçmişteki hayatın birer halkası olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler dikenli bir çalının üzerine geçirdikleri çiğdem çiçekleri ile temsili olarak çiğdem gezmesine çıktı. Maniler söyleyen öğrencilere araştırmacı Yazar Abdulkadir Ozulu’da eşlik etti.

Öğrencilerin yer sofralarında tahta kaşıklarla çiğdem aşı yemelerinin ardından hazırlanan çiğdem aşı katılanlara da ikram edildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim