Ücretsiz dane mısır tohumu almak isteyen üreticilerin en geç 4 Mart 2016 Cuma günü, mesai saati bitimine kadar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları istendi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Dane Mısır Üretimini Yaygınlaştırma Projesi’yle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye’nin önemli pirinç üretim merkezlerinden olan ve yaklaşık 6 bin 500 hektarlık alanda çeltik ekimi yapılan ilimizde ekim havzasının baraj gölleriyle bir miktar daralması, sulanabilir arazi artışının ise üreticiye alternatif ürün yetiştirme seçeneğinin önünü açmasıyla, dane mısır yetiştiriciliği ön plâna çıkmıştır. Çeltik havzasındaki 2 bin dekarlık daralmaya karşılık 70 bin dekar arazinin sulu tarıma uygun hâle getirilmesi gayretlerinin ise bölge üreticisine alternatif ürün yetiştirme olanağı sağlamıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından bölgenin iklim şartları ve pazar durumu dikkate alınarak yapılan çalışmalar, dane mısır üretimini yaygınlaştırma projesinin doğmasına neden olmuştur. 2014¬2015 yılında yürütülen proje ile ilimiz genelinde toplam 2385 dekarlık alanda ekilmek üzere 394 paket tohumluk dağıtılmıştır. Tohumluk bedelinin tamamı İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Ekimden hasada tarla kontrolleri İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından yapılmış ve çiftçilerimize teknik destek sağlanmıştır.
İlimiz genelinde dane mısır 3120 dekarlık alanda ekilmekte ve bu miktar ilimiz ihtiyacının çok altında kalmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan proje ile çiftçimiz hem kazanç elde edecek, hem de ilimiz genelinde bulunan 18 adet yem fabrikasına ve kendi yemini üreten 35 adet tavukçuluk firmasına hammadde ihtiyacı olan dane mısır karşılanacaktır. Dane mısır üretim miktarı mısır talebini karşılamadığından ürün pazarlamada sıkıntılar yaşanmayacaktır. Projede tohum bedelinin tamamı Çorum İl Özel İdaresi karşılanacak, diğer masraflar üretici tarafından sağlanacaktır. Üreticiler ve üretimin yapılacağı alanlar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli tarafından incelenerek, arazilerin sulanma durumuna ve çevresel faktörlere göre mısır tarımına uygun olması dikkate alınacak, çiftçilerimiz dane mısır üretimi için gerekli alet ekipman ve tecrübeye sahip olmalarına göre belirlenecektir. Ekim, sulama, gübreleme ve diğer kültürel uygulamalar İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının takibinde, üretici tarafından karşılanıp uygulanacaktır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim