CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yurdun dört bir yanında yaşanan doğal afetlerin çiftçilerin belini büktüğünü ve ürünleri heba olan çiftçilerin, devletin zararlarını karşılamasını beklerken, borçlarını nasıl ödeyecekleri konusunda da yardım eli uzatılmasını talep ettiklerini belirterek, “Doğal olayların yanı sıra ülke ekonomisinin krizle boğuşuyor olması tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor. Tarım, maddi imkânsızlıklar nedeniyle bitme noktasına gelmiş durumda. Üreticilerimiz, borçlarını ödeme konusunda zorlanıyor, icra kıskacında yaşam savaşı veriyorlar.” dedi.

CHP’li Akın’ın Ziraat Bankası ve TKK tarafından çiftçilere kullandırılan ve sorunlu hâle gelen kredilerin yapılandırılması için verdiği kanun teklifi, ilgili kanuna geçici bir madde ekliyor. Buna göre, çiftçilerin banka ve TKK’dan kullandıkları kredi borcu faizlerinin silinmesi ve borcun faizsiz olarak 2 yıl süreyle ertelenmesi öngörülüyor.

TEKLİF, ELEKTRİK VE SULAMA BORÇLARINI DA KAPSIYOR

Kanun teklifi, çiftçilerin elektrik ve sulama borçlarının da faizsiz olarak 2 yıl ertelenmesine imkân veriyor. 1 Ocak 2018 tarihinden sonra doğal afetlerden en az yüzde 30 oranında zarar gören çiftçilerin 45 gün içinde başvurmaları hâlinde Ziraat Bankası ile TTK kredi borçlarının faizleri silinecek ve kredi anapara borçları, elektrik ve sulama borçları 2 yıl ertelenecek.

Teklifin gerekçesinde şu bilgi ve görüşlere yer verildi:

“Sel, su baskınları, dolu gibi riskler ve bunların tarıma verdikleri zararlar gün geçtikçe artmaktadır. Her yıl, ülkemizin birçok ilinde ve ilçesinde farklı tür ve sayıda meydana gelen tabii afetler nedeniyle ürün ve kalite kaybı yaşanmakta, ciddi maddi zararlar ortaya çıkmaktadır. Doğal olayların yanı sıra ülke ekonomisinin krizle boğuşuyor olması tarım sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle bitme noktasına gelmiş durumda. Üreticiler bankalara olan borçlarını ödeme konusunda zorlanmakta, icra kıskacında yaşam savaşı vermektedirler. Diğer yandan tarımsal sulamada kullanılan elektrik 2018 yılında yüzde 70 aşkın bir oranda zamlanmıştır. Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçimiz borç sarmalından kurtulamamaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’nin 6 Eylül 2018 tarihli sayısında yayınlanan tebliğ ile tarımsal destekleme almaya hak kazanan çiftçilerin su ve elektrik borçlarının alacağı tarımsal destekten kesilmesi de çiftçilerimizin üretim yapmasına büyük bir darbe vurmaktadır. Yeterli desteği alamayan çiftçilerimiz topraklarını satarak tarımı terk etmektedir. Çiftçilerimizin, bankalara ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan kredi borçlarının, faizleri silinerek, yeniden yapılandırılması tarım sektörüne bir nebze olsun rahat bir nefes aldıracaktır. Devlet, olumsuz koşullara rağmen üretimi devam ettirmeye çalışan çiftçilerimizin yanında olmalı ve gereken tüm desteği koşulsuz vermelidir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim