Doğal afetler ve diğer zor koşullarla mücadele eden çiftçilerin ülkenin gıda güvencesini sağlamaya devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, “Bu şartlarda üretim yapan çiftçimiz her türlü desteği hak etmektedir.” dedi.

Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını belirterek, “Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi üretimi sürdüremez hâle getiriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2014’de 500 olan afet sayısı, 2015’de 959, 2016’da 1313’ü buldu. Afet sayısının 2017 yılında da az olmayacağı görülüyor.” diye konuştu.

SİGORTALANMA ORANI DÜŞÜK

En son 13 Kasım 2017 akşamı Antalya’nın Kumluca, Kaş, Finike, Demre ilçelerinde gerçekleşen şiddetli yağış, hortum ve dolunun seralarda, narenciye ve zeytin bahçelerinde büyük zarara yol açtığını hatırlatan Bayraktar, tarım sigortası olan çiftçilerin TARSİM’e ihbarlarını yaptıklarını, TARSİM’in zarar tespitlerine yönelik eksperlerini yönlendirdiğini bildirdi.

Zarar gören alanlarda yer alan seralarda sigortalanma oranının düşük kaldığına dikkati çeken Bayraktar, “Bu nedenle özellikle sigorta kapsamına girmeyen seralar için destekleme yapılması önem taşımaktadır. Bu konuda Valiliklerimiz aracılığıyla Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Başkanlığı tarafından Acil Destek Giderleri ödeneğinden tarımsal amaçlı yapılan yardımlar oldukça önemlidir.” dedi.

2017 yılında yaşanan afetlerden etkilenen tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Afet yaşayan çiftçilerimizin kredi borçları bir yıl ertelenmelidir. Üst üste doğal afet yaşamış ve bu yüzden borçları ertelenmiş olan çiftçilerimiz, bu borçlarını bir defada ödeyemezler. Bu durumdaki çiftçilerimizin borçları, birkaç yıla yayılarak yapılandırılmalıdır.

Afet yaşanan bölgedeki çiftçilerimizin SGK prim ödemeleri bir yıl ertelenmelidir. Çiftçimizin seralardaki elektrik maliyetleri de büyük rakamlara ulaşmaktadır. Elektrik borçlarının da ertelenmesi gerekir. Tekrar üretime dönebilmesi için çiftçimize acilen finansman sağlanmalıdır. Hasar gören narenciye ve zeytin bahçeleri, devlet desteğiyle yeniden tesis edilmelidir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim