“SİZ HANGİ GÖZLÜKLE BAKIYORSUNUZ?”

AKP hükümetinin 17 yıl içerisinde Türkiye’yi içinden çıkılamaz, karanlık, vahim bir duruma getirdiğinin altını çizen Tüfekçi, vatandaşın işsizlikten, parasızlıktan inim inim inlediğini, gençlerin artık son çare olarak intihar yolunu seçtiğini, ülkeyi yönetenlerin ise her şey güllük gülistanlıkmış gibi pişkin pişkin politika yapmasının milletle dalga geçmek anlamına geldiğini kaydetti.

Tüfekçi, “Siz hangi gözlükle bakıyorsunuz. Çağ atladık, esnafın, çiftçinin yüzü gülüyor derken hangi ülkeden bahsediyorsunuz?” diye sordu.

CHP İl Başkanı Tüfekçi, “Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Ziraat Odası Başkanları ile yaptığı toplantıda Çorum’da tarım ve hayvancılık adına önemli gelişmelerin yaşandığını, her zaman çiftçinin ve üreticinin yanında olduğunu söylemiş. Sanırım Ceylan köylere uğramıyor. Çiftçinin kan ağladığını, bitme noktasına geldiğini görmüyor ya da görmek istemiyor” diye konuştu.

2002 yılında 2.8 milyon kayıtlı çiftçinin 2019 yılında 2.1 milyona düştüğünü bildiren Tüfekçi, “700 bin çiftçi üretimden uzaklaştı. 2002 yılında çiftçinin 2.5 milyar TL borcu vardı, 2019 Eylül ayı itibariyle 700 bin azalmış çiftçinin tam 130 milyar lira borcu var” ifadesini kullandı.

İTHALAT, TÜRK ÇİFTÇİSİNİ BATMA NOKTASINA GETİRDİ

A’dan Z’ye her türlü zirai ürünün ithal edilmeye başlandığını, bir yandan borç yükü altında olan, diğer yandan da ürettiğini satamayan çiftçinin battığını anlatan Tüfekçi, “Şimdi de soğan ve patates ihracına engel getirdiler. Çiftçi ürettiğini satamayacak, derelere dökecek. Sonra da başka ülkelerden soğan ve patates ithal edeceğiz. 2019 yılında makarna, un, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı da büyük oranda artmıştır. Yapılan ithalatlar Türk çiftçisini, köylüyü perişan duruma getirmiştir. Bu mu sizin tarım politikanız, siz böyle mi çiftçinin yanında oluyorsunuz?” dedi.

Tüfekçi, “Bütün gelişmiş ülkeler üreticisini koruyup üretim için her türlü desteği verirken, AKP hükümeti ithalata öncelik veriyor. Üretici, girdi maliyetleri altında eziliyor, ürettiğinden para kazanamıyor. Üreten bir pişman, üretmeyen bin. Para kazanamadığı için çiftçiler, borç batağına saplanmış durumda. Çiftçi borçları ödenemez boyutlara ulaşmıştır. Çiftçi para kazanamayınca da üretimden kaçıyor. Bu politikalar sürerse Türkiye ithalata bağımlı hale gelecek” şeklinde konuştu.

ESNAF, SEFİLLERİ OYNUYOR

Esnaf ve sanayicinin de büyük bir krizin, ekonomik darboğazın içerisinde olduğuna işaret eden Tüfekçi, ayakta kalma mücadelesi veren esnafın, banka kredilerini, çek ve senetlerini ödeyemediğini belirtti.

Ödemelerini düzenli yapamadığı için kara listede bulunan esnafın kredi imkânlarından yararlanamadığını, kredi kartı dahi alamadığını ifade eden Tüfekçi, “sözde değil özde, kapsamlı bir sicil affı çıkartılmalı. Çıkartılacak sicil affı geriye dönük 20 yılı kapsamalıdır. Çiftçiye, esnafa, sanayici ve tüccara düşük faizli kredi imkânı yaratılmalıdır. Ekonomik düzenin iyimser bir noktaya getirilmesi, işsizlik sorununun çözülmesi için gereken tüm adımlar atılmalıdır. Ekonomik bunalımlar aile işi şiddete, geçimsizliğe, boşanmalara, intiharlara neden olmaktadır. Vatandaşımızın rahat bir nefes alması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Ülkemizin en önemli gündem maddesi ekonomi olmalıdır” dedi.

“ESNAF BİTTİ, ÇİFTÇİ BİTTİ; SIRA AKP’DE”

CHP İl Başkanı Tüfekçi, ülkenin aydınlık geleceğinin CHP iktidarı ile mümkün olacağını vurgulayarak, “esnaf bitti, köylü bitti, bitme sırası AKP’ye geldi. 17 yıldır yönetim kadrolarında bulunan AKP iktidarının ülkemizi getirdiği nokta ortadadır. Türk milletinin umudu Cumhuriyet Halk Partisi’dir. CHP’nin de iktidarı yakındır” ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim