SP öncülüğünde Hürriyet Parkı’nda biraraya gelen vatandaşlar ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Arakan’da yaşanan vahşete ve buna seyirci kalan dünya ülkelerine tepkilerini ortaya koydu. İslam aleminin Kurban Bayramı’na sevinçle hazırlanması gerekirken, Arakan’da yaşanan katliamlar nedeniyle bu sevinci yaşayamadıklarını söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Cıdık, akan kanın durması için İslam ülkelerine uluslararası platformları harekete geçirme çağrısı yaptı.

Arakanlı kardeşlerimizin yine bir katliamla karşı karşıya olduğunu belirterek yeni doğan bebeklerin ve küçük çocukların da dahil olmak üzere tüyler ürpertici bir şekilde şehit edildiğine ya da insanlık dışı muameleye tabi tutulduğunu söyleyen Cıdık, “Müslümanlara karşı, yaşamaktan bezdirme, işkence ve katliamlar sistematik bir şekilde uygulanmaktadır. Her türlü temel hakkı yok sayılan, topraksız ve kimliksiz olarak yaşamaya çalışılan Müslümanlar, tüm dünyanın gözü önünde adeta zulme maruz kalmaktadır” diye konuştu.

Bölünmüş ve parçalanmış durumda olan İslam coğrafyasının Arakan ve Filistin başta olmak üzere heryerde zulüm görür hale geldiğini, Kurban Bayramı hazırlığı yapması gerekenlerin Yemen ve Libya’da olduğu gibi birbirlerini bombalamayı görev saydığını, başta İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere tüm İslam aleminin içine gömüldükleri gaflet ve ihtiraslardan kurtularak bu konularda duyarlı olması gerektiğini söyleyen Cıdık, “Son dört yılda Suriye'de beş yüz bin insan hayatını kaybetti, 7 milyon insan göçe mecbur kaldı, şimdi de sadece Yemen'de çatışmalar yüzünden 3 milyon insanın da mülteci durumuna düştü, son 4 ayda ise 2 bin 18 kişi koleradan hayatını kaybetmiş. Arakan, Yemen, Libya... Başımızı nereye çevirsek kesif bir duman görüyor, kulağımızı nereye kabartsak acı bir feryat duyuyoruz. Ama bundan daha acı olanı bu feryatlara karşı gözlerin kör, kulakların sağır kesilmesidir.

Atalarından kalan toprakları terk etmeye zorlanan ve bunun neticesinde komşu ülkelere sığınan Arakanlı Müslümanların da durumu iç açıcı değildir. Geçtiğimiz yıllarda da benzer katliamlar yaşanmış, biz bu katliamlar karşısında başta Türkiye olmak üzere tüm İslam Ülkelerindeki yönetimleri ve uluslararası kuruluşları fanatik Myanmar hükümetine karşı tepki göstermeye ve yaptırım uygulamaya davet etmiştik. Bugün yaşanılan süreç, faşist Myanmar hükümetine gösterilen tepkinin ve uygulanan yaptırımların son derece cılız olduğunu düşündürtmektedir.

Kıbrıs'ta bir problem yokken, kırk yılı aşkın bir süredir kimsenin saçının teline zarar gelmemişken Kıbrıs'la ilgili toplantı üstüne toplantı yapan Birleşmiş Milletler Arakan konusunda gereken adımları atmaya zorlanmalıdır. Uluslararası insani yardım kuruluşlarının Arakan'a girişi ve yardımların ulaşması garanti altına alınmalıdır. Mülteci olarak yaşayan Arakanlıların atalarının topraklarına dönüşünü kolaylaştıracak şartlar hazırlanmalıdır. Arakanlı Müslümanların can emniyeti, ekonomik hakları, inanç hürriyetleri, eğitim hakları, kültürel hakları garanti altına alınmalıdır” dedi.

Cıdık, Müslümanlara küresel direniş çağrısı da yaparken, açıklamanın ardından Arakanlı Müslümanlar için dua edildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim