Duyguların anlatımı için sözcüklerin yetersiz kaldığı anlarda ise devreye çoğu zaman çiçekler giriyor. Özellikle “aşkın ifadesi” kırmızı gül başta olmak üzere, rengârenk ve birbirinden güzel çiçekler 14 Şubat Sevgiler Günü’nün en gözde ve zarif hediyeleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla tüm özel günlerde iyi bir satış grafiği yakalayan çiçekçi esnafı, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü âdeta dört gözle bekliyor.
Çorum’da da 14 Şubat Sevgililer Günü’nde müşterilerine en iyi ve hızlı bir şekilde hizmet sunmak için hazırlıklarını tamamlayan çiçekçiler, yarına umutla bakıyor. Görüşlerini aldığımız çiçekçilerden bazıları 14 Şubat’ın Pazar gününe denk gelmesini bir “avantaj” olarak değerlendirirken, kimisi de bu durumun satışlarına olumsuz yansıyacağı endişesini taşıyor. Hatta 7 Haziran’dan bu yana piyasalarda yaşanan kırgınlığın, yarın da etkisini hissettireceği görüşünü dile getiren de var. Bu arada, kırmızı gülün dal fiyatı 7,5 lira ile 10 lira arasında değişiyor.

“İnsanlar ne kadar huzurlu olursa, zevkine de o kadar düşkün olur”
Açelya Çiçekçilik sahibi Mehmet Sinan, Sevgililer Günü’nün bu yıl Pazar gününe rastlamasının satışları olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, “Pazar günü kamu kurumları ve diğer özel işletmelerin kapalı olması, çalışan kesimin alışverişe çıkma şansını artıracak. Zaten çiçekçi esnafı olarak bizler en çok, özel günlerde iş yapıyoruz. Sevgililer Günü ve Anneler Günü gibi özel zamanlarda satışlarımızda tam anlamıyla bir patlama oluyor. Yarın da güzel iş yapacağımızı umuyorum.” diye konuştu.
Çiçek tercihinin bir zevk işi olduğunu vurgulayan Mehmet Sinan, “İnsanların kafası ne kadar rahat ve huzurlu olursa, zevklerine de o kadar zaman ayırma şansları oluyor. Çiçek zaten bir zevk işidir. Temennimiz, ülkemizin daha huzurlu bir ortama erişmesi ve böylece insanların zevklerine daha fazla zaman ve para ayırmalarıdır.” ifadesini kullandı.

Mehmet Sinan, “Yarın, güzel iş yapacağımızı umuyorum.” dedi.

“İnsanlar tek bir gül ile idare edecek”
Osmancık Caddesi’nde faaliyet gösteren Funda Çiçek sahibi Necdet Sert ise 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinden bu yana yaşanan ekonomik durgunluğun devam ettiğine dikkat çekerek, “Piyasalarda gizli bir kırgınlık var. Bu nedenle ticarî daralmadan çiçekçiler olarak biz de payımızı alıyoruz. Korkarım ki Sevgililer Günü’nde de ekonomik darboğaz insanları hediye almaktan uzaklaştıracak. Sevdiğine buket yaptırmayı düşünenler bile artık tek bir gül ile idare edecek gibi görünüyor.” şeklinde görüş belirtti.
Necdet Sert, Sevgililer Günü’nde en çok kırmızı gülün tercih edildiğini anımsatarak, ülkemizdeki gül üretiminin özel günlerde yetersiz kalmasından ötürü Kenya ve Hollanda gibi ülkelerden gül ithal edildiğini sözlerine ekledi.

Necdet Sert, piyasalardaki kırgınlığa dikkat çekerek, “Korkum, bu durumun çiçek satışlarına da olumsuz yansıyacak olması...” dedi.

“Sevgililer Günü’nün hafta sonuna gelmesi, satışları yüzde 50 düşürür”
Bahabey Caddesi’nde bulunan Doğan Çiçek sahibi Erdoğan Öztürk, Sevgililer Günü gibi özel günlerin daima stresli geçtiğini belirterek, “Çünkü biz çiçeklerimizi açık artırma yöntemiyle aldığımız için özel günlerde mezat yükselir. Bu da bizi fevkalâde strese sokar. O nedenle ben normal günlerde standart bir satış çizgisini tercih ederim.” dedi.
Sevgililer Günü’nün Pazar gününe denk gelmesinin kendileri için bir “dezavantaj” oluşturacağını kaydeden Erdoğan Öztürk, “Daha önceki tecrübelerimize dayanarak, hafta sonuna rastlayan özel günlerde satışların yüzde 50 oranında düştüğünü söyleyebilirim. Bu sefer de öyle olacak gibi görünüyor. Çünkü Pazar günü insanlar evinden pek çıkmaz. Alışveriş yapmak yerine vakitlerini evde geçirmeyi tercih eden bir hayli fazladır. Umarım bu tahminimde yanılırım.” şeklinde konuştu.

Erdoğan Öztürk, yarın için karamsar bir tablo çizdi.

- Recep SERBES’in Özel Haberi -
Editör: TE Bilisim