CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ünlü sinema sanatçısı Zeki Alasya’nın cenaze programına katılması nedeniyle Çorum’daki miting programı biraz gecikmeli olarak başladı. Abide Meydanında halka hitap eden ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, partisinin seçim vaatleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Zeki Alasya’nın cenaze törenine katıldığı mitinge geç kaldığını belirterek özür dileyen Kılıçdaroğlu, “Bütün sanat dünyasına başsağlığı diliyorum. Bu tür değerli insanlar çok az yetişir. Onunla gülmeyi, yaşamayı öğrendik. Cenaze törenine katıldığım için geciktim kusura bakmayın” dedi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, asgari ücretin 949 lira olduğunu belirterek, “Asgari ücreti bin 500 liraya çıkaracağız dedik. Koro halinde çıktılar nasıl çıkaracaksın bu zulüm dediler. Maliye Bakanı açıklama yaptı. Beyefendiye soruyorum ayda 14 bin lira alırken zulüm değil de, işçiye bin 500 lira verirken mi zulüm. Asgari ücreti sanırsın ki 10 bin lira. 5 kişilik aile düşünün. Sabah öğle aksam bir simit yeyip, çay iseler üç öğünde 30 lira ediyor. Bunun toplamı aylık 900 lira. Yav 49 lira ile bu adam ev kirası mı versin. Mutfağımı karşılasın. Asgari ücreti bin 500 lira yapacağız onlar istediği kadar zulüm derse desin. Asgari ücretlilere bin 500 liranın keyfini yaşatacağız” dedi.
7 Haziran milletin sandık başına gideceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Geçmişte hangi partiye oy vermiş olursanız olun, hiç kimseye neden şu partiye oy verdini diye suçlama yapmadım. Kırgınlık getirmedim. Kırgınlıkta duymadım demokrasiye inanıyoruz. Vatandaş sandığa gidecek elbette oyunu kullanacak. Bir parti çıktı. Yoksulluğu bitireceğim dedi. Yasakları bitireceğim dedi. Yolsuzlukları tarihe bitireceğim dedi. 13 yıl bekledik. 13 yılın sonunda geldiğimiz tablo nedir.6 milyon 200 bin işsizimiz var. Sadece Çorumlular, gençler işsizler değil, vicdanı olan ülke insanına sesleniyorum. 13 yılın sonunda 6 milyon 200 bin işsiz rakamını kabul etmiyoruz. İşsizlik ne demektir. İşsizliğin olduğu evde huzur olmaz. Çocuk işsizse anne baba bekler. İşe girsin, evlendireceğiz diye. Üniversiteyi bitirmiş, askerliğini yapmış. İş bulmak için bekliyor. Onların çocukları sınava girmeden otomatikman devlet memuru oluyor. Bunu da ülkenin vicdanına havale ediyorum”

YABANCILARIN TÜRKİYE’DE İSTİHDAM EDİLMESİ
Yabancıların Türkiye’de istihdam edilmesi hakkındaki yasa teklifini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Memlekette işsiz mi yok. Elemana ihtiyacımız var. Yurt dışından getirecekler. Türkiye’de çalıştıracaklar.Bu kanun teklifini çıkarın. 6 milyon işsiz iş beklerken onların derdi dışarından adam getirip burada çalıştıracaklar. Vicdan kabul ediyorsa gitsin oylarını versinler. Önce ülkemin insanına, gencine iş bulacağım diyorlarsa adres bellidir. Adres CHP’dir. Hiçbir ayrım yapmadan, inancına, kimliğine yaşam tarzına bakmadan bütün Türkiye’yi kucaklayacağız. Bütün insanları kucaklayacağız. Bir çocuğumuz işsizse benim derdim o çocuğa iş bulmak olacak. Bunun sözünü veriyorum” diye konuştu.
İşsizliği çözemeyince sıranın yoksulluğa geldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “İşsizliği çözemediler. Sıra geldi yoksulluğa. Yoksulluğu bitireceklerdi. Resmi rakamı veriyorum 17 milyon yoksulumuz var. Yoksulluk ne demek.Aylık geliri 200 liranın altında demek. 17 milyon insanımız var. 3 milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Yoksulluğu bitiremedin. Ben ne diyorum sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 13 yıl demiyorum. Sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yılda hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Yoksulluğu tarihe gömeceğim. Yoksul insan, aile kalmayacak. Dilenci aile olmayacak. Aile sigortasını getireceğim. Yoksulluğu tarihe gömeceğim. Her ailenin asgari 720 TL geliri olacak. Ama burada bir şartımız var. Parayı ailede kadının banka hesabına yatıracağız. Kadın banka hesabı açacak parayı götürüp oraya yatıracağız. Neden kadının banka hesabı. Nedeni gayet basit. Evin geçimini gayet kadın bilir, neyin alınacağını o bilir. Biz bunu yapacağız. Yoksulluğu tarihe gömeceğiz. Her insan huzur içerisinde yaşayacak. İnancım, ahlakıma göre sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek. Yoksulun yoksulluğunu kimse görmeyecek. Kimse bilmeyecek. Sadece sosyal devlet bilecek. Bunun adın refaha tabana yaymaktır. Eğer siz refahı tabana yaymazsanız işsizliği oluşturursunuz” diye konuştu.
Aylık geliri bin liranın altında olan 8 milyon emeklinin olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti;
“Bu iktidardakilere soruyorum ayda bin lira ile geçinebiliyor musunuz. 400 lira ile geçiniyor musunuz. Emekli zaten perişan vaziyette. Ramazan ve Kurban bayramında birer maaş ikramiye vereceğiz dedik. Ne diyorlar koro halinde parayı nereden bulacaksın. Sözüm söz. CHP iktidarında ilk ramazan bayramı, kurban bayramında birer maaş ikramiyeyi alacaksınız onlarda kaynağı görmüş olacaklar. Sanırsınız emekliye ayda 10 bin lira vereceğiz. Ne alıyor ki ne vereceğiz. Ramazan ve Kurban bayramında bunun kaynağını sormak bile ayıptır. Kaynağı sormak zuldür. Vereceğiz. Emekli kardeşim 11 milyon emeklimiz var. Bir tek fire istemiyorum. 11 milyon emekliye hizmet edeceğim. İkramiye vereceğim. Bizim bunlara vefa minnet borcumuz var. En azından onlara emeklilik dönemlerinde huzurlu bir yaşam sunalım. Onlar düşünmüyor ben düşünüyorum. Onlar düşünmüyor CHP düşünüyor. Onlar düşünmüyor emeklinin, ezilenlerin partisi düşünüyor. Düşünmeye de devam edeceğiz”

TAŞERON İŞÇİLİĞİ KALDIRACAĞIZ
Taşeron işçiliği kaldıracaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, “Dodurga’da maden ocağınız var. Niye kapattılar. Niye çalışmıyor. Hangi gerekçeyle çalışmıyor. Güvenlik önlemi alamıyoruz diye. TKİ’de rödevans sistemini kaldıracağız. TKİ neden çalıştırmıyor, bunu yapacağız. Taşeron işçiliğini kaldırıcağız. Taşeron işçi olmayacak. İşçiyse kadrosunu vereceksin. Koro halinde yine bağırıyorlar. Taşeron işçilik ne demek ömür boyu asgari ücrete mahkum. İş güvencesi yok. İşin bitti deseler öğlen sonu git. Kaynağı zaten var. Devlet cebinden ödüyor. Taşeronu aradan çıkarıp devlete diyorum ki aylığını işçiye öde yüzde 18 de kar edersin diyorum. CHP grubunda da söyledim. Şeker işçilerine de söyledim. CHP iktidarında hiçbir fabrika özelleştirilmeyecek. Sıvı şeker tüketimi de Cargil var ya. Ona da son vereceğiz. Niçin Ecevit’in geleneğinden geliyoruz. Afyon ekmeyeceksin diyorlardır ekeceğim demişti. Ekeceğiz pancarı köylü, tüketici, herkes kazanacak. Ekmeyin diyenler kaybedecekler. Amacımız da bu.

BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
Mitinge katılan vatandaşlardan beklentisini açıklayan Kılıçdaroğlu, “7 Haziran’da sandığa gideceksiniz. CHP’nin iktidar olması lazım. Türkiye için iktidar olması lazım. Ortadoğu bataklığından kurtulması için iktidar olması lazım. Demokrasi için iktidar olması lazım. Türkiye’nin barışa ve huzura ihtiyacı var. Bunun için iktidar olmamız lazım. Onun için sandığa giderken geçen seçimlerde başka partilere oy vermiş insanlarımızı ikna ederek sandığa gidin. Bir lider çıktı ‘işsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu, bitireceğim barış ve huzuru getireceğim” oy vereceksiniz diyeceksiniz. Bunun sözünü istiyorum”
Mazot ne olacak. Dün Türkiye Ziraat Odalarının genel kurulundaydım. Çiftçi temsilcileri ne olacak. Onlara şu sözü verdim hiç meraklanmayın. CHP iktidarında mazot çiftçi için 1.5 TL olacak. K1 belgesi dolaysıyla şoför esnafının işkence çektiğini. Bu uygulamaların tamamına son vereceğiz. Bizim için alın teri önemli. Üreten önemli. Çalışan önemli. İstihdam yaratan önemli. Çiftçiye bitirdiler. Ben sizden söz istedim. Sandığa giderken geçen seçimlerde CHP’ye vermeyen bir vatandaşla gideceğiz. 13 yılda 6 milyon 6 milyon 200 bin işsisimiz, 2 milyon Suriyelimiz oldu. 5.5 milyar dolar para ödemek zorunda kaldık. Yaşanacak Türkiye için mücadele edelim. 7 Haziran’da sandığa gidelim. 6 saat ise 6 saat. 24 saat ise 24 saat. Sizler için çalışacağım. Millet için emek harcayacağım. Alın teri dökeceğim. Dökeceğim her alınteri size helal olsun”
Editör: TE Bilisim