Açılış konuşmasını yapan Başkan Olcayto, “Gazeteciliğin bugünkü tablosu çok kötü. Her gün adliyelerden gazetecilerle ilgili tutuklama kararı çıkıyor. Gazetecilerin ikinci adres adliyeler ve cezaevleri oldu. Şu anda başta Can Dündar, Erdem Gül olmak üzere 31 gazeteci meslektaşımız cezaevinde” dedi.

BAŞKAN OLCAYTO: “HALKTAN GİZLENEN PEK ÇOK ŞEY VAR”
Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto'nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, şunları dile getirdi:
“TGC'nin kurucu başkanı Sedat Simavi'yi 62.ölüm yıldönümünde özlemle anıyoruz. Kurucumuz Sedat Simavi gazeteci, dergici, karikatürist niteliklerinin yanı sıra her durumda haksızlıklarla, hukuksuzluklarla mücadele eden bir demokrasi aşığıydı. Bizlere miras bıraktığı 'genç gazetecilere öğüdünü' günümüzde anımsamamak mümkün mü? Şöyle der usta: ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.’ Gazeteciliğin bugünkü tablosu çok kötü. Halktan gizlenen pek çok şey var. Gazetecilerin ikinci adresi oldu adliyeler ve cezaevleri. Şu anda başta Can Dündar, Erdem Gül olmak üzere 31 gazeteci meslektaşımız cezaevinde. Her gün adliyelerden gazetecilerle ilgili tutuklama kararı çıkıyor. Birgün Gazetesi’nden 3 gazeteciye 11 ay hapis cezası verildi. Neden bu hapis cezası verildi? Attıkları manşetlerden, Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza alıyorlar. Yargıtay’ca bu onaylanırsa arkadaşları içeride ziyaret etmek zorunda kalacağız. Türkiye’de gazetecilik yaptırmak istemiyorlar. Bir kısım arkadaşlar devlet güdümünde yeni oluşumlar kotarmaya çalışıyorlar.

“TEK TİP GAZETECİ YARATMAK İSTİYORLAR”
Gazetecilik artık yazılanı değil, yazılmayanı araştırmaya doğru gidiyor. Bazen yanlı dediğimiz gazetelere baktığımızda manşetlerin bile aynı olduğunu görüyorsunuz. Çok sesli toplumdan, tek sesli topluma çevirmek istiyorlar. Tek tip gazeteci yaratmak istiyorlar. Bütün bunlar içinde elimizden geldiğince dik durmaya çalışıyoruz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sorunlarınız bizim de sorunlarımız. Elimizden geldiğince her türü sorunlarınızda yanınızda olacağız. İktidar Türkiye’de eski Türk Basın Birliği gibi gazetecilerin örgütlenmesinin odaya dönüşmesini istiyor. Gazeteciler Konfederasyonu da bunu destekliyor. Odaya üye olmayan kişiler gazeteci olamayacak. Tek tip gazeteci yaratmanın bir yöntemi olacak. Ama biz bunlara karşı çıkmayı sürdüreceğiz”
Başkan Olcayto’nun konuşmasından sonra düzenlenen oturumda konusunda uzman konuşmacılar söz aldı.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim