Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayvancılık alanında kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması ve uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmenin sağlanabilmesi için yem bitkileri tarımı yapan çiftçilerin desteklendiğini dili getiren AK Parti Çorum Milletvekili Ceylan, bu kapsamda Çorumlu yem bitkisi eken çiftçilere yapılan destekler hakkında bilgi verdi.

Milletvekili Ceylan, Çorum'da 278 bin dekar yem bitkisi ekiliş alanı olduğunu belirterek yem bitkisi üretiminin ise yıllık 330 bin ton olduğunu dile getirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca her yıl Çorum’da yem bitkisi eken çiftçilere ortalama 2,5 Milyon TL destek verildiğini açıklayan Ahmet Sami Ceylan, “İlimizde son 15 yılda yem bitkisi eken çiftçilere 36 Milyon TL destekleme verilmiştir” dedi.

TOHUM DESTEĞİ

Ak Parti hükümetleri ile Sertifikalı tohum seferberliği başlatıldığını belirten Çorum Milletvekili Ceylan; yerel çeşitlerde verim ve kalitenin artırılması amacıyla ıslah çalışmalarına daha fazla önem verildiğini, bütün yerel çeşitlerin kayıt altına alınıp sertifikasyon sürecine dahil edilerek ticareti kolaylaştırılması için çalışmaların son hızla devam ettiğini belirtti. “Türkiye artık tohum ithal eden ülke değil, tohum ihraç eden ülke konumuna gelmiştir” diyen Ceylan, sözlerine şöyle devam etti. “Bu çalışmalar kapsamında Bitkisel üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması amacıyla; 2005 yılından bu yana sertifikalı tohum kullanım desteği, bu tohumları üreten kuruluşlara da 2008 yılından itibaren sertifikalı tohum üretim desteği ödemesi yapılmaktadır.

Bu kapsamda toplam 1,4 Milyar TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimizde de 2017 yılında 4.4 Milyon TL toplamda da 22 Milyon TL Sertifikalı Tohum ve Fidan desteği verilmiştir. Yapılan desteklemeler sayesinde tohum üretimi 145 Bin tondan 958 bin tona, fidan üretimi de 4 Milyon adetten 138 Milyona ulaşmış, sertifikalı tohum üretimi 1.800 tona, sertifikalı fidan üretimi ise 60 bin adete yükselmiştir” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim