İskilip yolunda Altınbaş köyündeki eski Tarım Kredi Kooperatifi binasında hizmet veren Dizmanlar Fidancılık, Chandler türü tüplü ve yarı bodur ceviz fidanları ile Çorum’a ceviz üretimi açısından yeni bir ufuk açtı.
Dizmanlar Fidancılık Tarım Danışmanı Murat Kirtil,
süs bitkileri, sebze fideleri, meyve fidanları, tohum ve gübre bayiliği hizmetiyle bu yıl işe başladıklarını belirterek, 20 bine yakın açık kök ve tüplü fidan satışlarının devam ettiğini söyledi.
Süs bitkileri olarak gül, mazı, çam, sebze fidesi olarak domates,biber , patlıcan,kavun gibi çeyitlerini satışa sunduklarını anlatan Murat Kirtil, şu bilgileri verdi:
“Fideleri kendi seramızda yetiştiriyoruz. Tüplü fidanlar her mevsim dikilebilmektedir.
Fidanlarımızda kaliteyi ön planda tutuyoruz. Aşılı, sertifikalı olup son derece sağlıklı fidanlardır. Bu yıl Merkez Acıpınar köyünde 30 bin ceviz, 70 bin mahlep üzerine Ziraat 900 cinsi kiraz aşılamak için gerekli girişimlere başladık. Şu an ceviz ve kiraz için mahlep dikilmiş durumda.
Diğer meyve çeşidi anaçlarımız da aşılanmak üzere anaç merkezimizde mevcuttur.
Neden Acıpınar köyünün seçildiği sorusuna gelince, bu bölgemiz zaten ceviz - kiraz üretimi konusunda en verimli bölgedir. Gerek toprak yapısı, gerekse iklimi, meyve yetiştiriciliğine çok uygundur.
Şirketimiz sahiplerinden Muharrem ve Selver Dizman’ın yaklaşık 400 dekar arazileri üzerinde binlerce ceviz ve kiraz üretimi yapılmaktadır.
Bu yıl kiraz ve diğer meyve ağaçlarına tarım danışmanı ve şirket sorumlu yöneticisi olarak tüm bakım ve ilaçlama gübreleme gibi konularda yardımcı oldum . Köyde bulunan diğer çiftçilerimiz de bu konuda gerekli eğitim ve donanım sahibi oldular. Yalnız Dizmanlar Fidancılık değil tüm çiftçimiz bilinçli olarak yüksek verimli, kaliteli meyve yetiştirmenin haklı gururunu yaşayacaktır.”
Tüplü Chandler cevizinin satışa sunulmaya hazır olduğunu da ifade eden Murat Kirtil, “Chandler ceviz, geç açması,soğuk havaya dirençli olması, salkım şeklinde ceviz vermesi, iç randıman oranının yüksek olması gibi nedenlerle, en tercih edilen fidan çeşididir. Çorum’a tam uyum sağlamıştır. Oğuzlar cevizi kalitesindedir. Elbette Oğuzlar cevizimiz çok iyidir, ama soğuklardan çabuk etkilenmesi, yüksek taç oluşturması birer dezavantajdır. Chandler’in, yarı bodur olması tercih nedenidir.” dedi.
Gerek ceviz, gerekse diğer meyve fidanlarını uygun fiyatla satışa sunduklarını da ifade eden Tarım Danışmanı Kirtil, “Bu yıl çiftçilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla, tohum ve gübrenin yanısıra zirai ilaç bayiliğini de yakın zamanda hizmete sunacağız. Amacımız Çorum çiftçisine, ziraatçı olarak doğru bilgi vermek , tarımsal konularda ekiminden hasadına kadar yardımcı olmaktır” diye konuştu.



(Aliye ÖNCEL)
Editör: TE Bilisim