Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı Anadolu Kentsel Dönüşüm Mühendislik, Müşavirlik Şirketi Müdürü İnş.Müh. Çetin Özdaş, Çorum’da 2014 yılında riskli yapı başvurusu sayısının 800’e ulaştığını, böylelikle Çorum’un, kentsel dönüşümde Türkiye 7’ncisi olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparken “Çocuklarımıza bırakacağımız geleceğimiz” diye tanımlayan Çetin Özdaş, kentsel dönüşümün sağlıklı gelişebilmesi için yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve kamu kuruluşlarının destek vermesi gerektiğine de dikkat çekerek, aksi halde şehir adına bu önemli fırsatın değerlendirilememiş olacağını ifade etti.
Çetin Özdaş, konuya ilişkin özetle şu bilgileri verdi:
“2012 yılı sonlarında öncelikle İstanbul’da başlayan kentsel dönüşümün yoğunluğu 2014’te Anadolu illerine kaydı. Başta Ankara’da ve bu arada Çorum’da kentsel dönüşüm çalışmaları yoğunluk kazandı.
Çorumda riskli yapı müracaatı yaklaşık 800’e ulaştı. Bu rakama göre Çorum kentsel dönüşümde Türkiye 7. si oldu.
Bu başarıda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün, Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğünün önemli payı var.
Bu başarıda lisanslı kuruluşların katkısının da önemsenmesi gerekir. Firma olarak da bunda pay sahibi olduğumuzu düşünüyoruz.
2012’de İstanbul’daki yoğun kentsel dönüşüm çalışmalarına Türkiye’nin ilk firmalarından biri olarak katılan Anadolu Kentsel Dönüşüm firmamız, Ankara’da da Keçiören, Altındağ ve Mamak’ta 3 ofisle kentsel dönüşüme katkıda bulunmaktadır. Ankara’nın gecekondu bölgeleri, hızla modern kentsel yenilenme alanlarına dönüşmektedir. Çorum merkezli öncü kentsel dönüşüm firması olarak bu gelişmelerden gurur duyuyoruz.
Ayrıca kentsel dönüşümün finansmanına katkı sağlamak için de 2014 yılında İş Bankası Genel Müdürlüğüyle protokol yaptık.
Ankara’da ve İstanbul’da, riskli yapı tespit çalışmalarına, sorunlara ve çözümlerine üniversite ve belediyeler önemli destekler veriyor. Çorum’da da bu destekleri ve halkın kentsel dönüşüme ilgisi oranında, bürokratik engellerin azaltılmasını bekliyoruz.
Devletimiz, ülkemizdeki deprem riskli binaların yıkılarak kentlerin ve köylerin yenilenmesi için önemli finansal destekler ( her bir konut için onbin lirayı aşkın kira yardımı, yüz bin liraya kadar kredi vb.) sunarken, halkımız da buna ilgi gösterirken, bu fırsatı değerlendirmek durumundayız.”
Editör: TE Bilisim