KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, Çorum Kafkas Derneği’nin 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla önceki gün Çorum’a geldi.

Dernek binasında basın mensuplarıyla buluşan Aslankaya, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon Çerkez’in yaşadığını belirterek, Çerkez çocuklarının ana dillerini öğrenebilmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını ve çeşitli okullarda seçmeli ders olarak Çerkezce dil öğretimine başlandığını hatırlattı.

Çorum’da da geçtiğimiz günlerde Gazipaşa İlkokulu’nda Çerkezce sınıfı oluşturulmasından mutluluk duyduklarını dile getiren Aslankaya, “Dili olmayan halkların yaşama şansı olmaz. Buradan yola çıkarak bizler de uzun zamandır kendi dilimizi yaşatmak için çaba gösteriyoruz. Çerkezler, çok uzun yıllardır yaşadıkları ülkelere, dili ve kültürü ile önemli katkılar vermiş bir millettir. Çerkez halkının burada yaşıyor olması özelde Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şansıdır. Çerkezce ve Çerkez kültürünün yaşaması da son derece önemlidir. O nedenle bu açılan sınıfları çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Çerkezce dil öğretimi yapan yaklaşık 20 sınıf açıldığını kaydeden KAFFED Başkanı Aslankaya, özellikle metropollerde seçmeli dil eğitimi veren okul sayısının artırılması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Kayseri, Çorum, Hendek ve Düzce gibi yerlerde Çerkezce sınıflar açıldı. Ayrıca Düzce Üniversitesi’nde Çerkez Dili ve Edebiyatı Bölümü kuruldu. Şu anda 20 dolayındaki bu sınıfların sayısını 150 veya 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü 5 veya 6 milyon nüfusla kendimizi ifade ediyoruz. Özellikle İstanbul, Bursa, Ankara, Balıkesir, Kayseri ve Samsun gibi metropol şehirlerde çok sayıda insanımız yaşıyor. Orada insanlarımızın kendi dilini unutmaması için yapılacak her türlü çalışmayı destekliyoruz. Ana dil, herkes için ana sütü kadar haktır. Öte yandan bu, içinde yaşadığımız ülkenin bize verdiği en doğal haktır. Dolayısıyla bu imkânı bize sağlayan devletimizin yetkililerine de teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

KAFFED Başkanı Aslankaya, 50. yaşını kutlayan Çorum Kafkas Derneği’nin Federasyon’un önemli bir bileşeni olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra Çorum Kafkas Derneği Başkanı Nilüfer Hatice Kaya, ziyaretin anısına KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya’ya Çorum Saat Kulesi ve leblebi figüründen oluşan bir armağan sundu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim