Çorum Kafkas Kültür Derneği yöneticileri ülke genelinde olduğu gibi 21 Mayıs Çerkes Sürgünü’nü anmak için toplandı. Şehitler için Akşemseddin Camii’nde mevlit okutuldu, Kızılay’a kan bağışında bulunuldu.

Çorum Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nilüfer Kaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu direnişlerine rağmen Çarlık Rusyası ile büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı ve Anavatanlarından sürgün edildi. Fakat tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor ve yaşatıyorlar” diye konuştu.

21 Mayıs’ın Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesi, direniş, başkaldırı ve diriliş olduğunu söyleyen Kaya, “21 Mayıs, halkımızın belleğine kazınan tüm bu acıları, savaşları insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür. 21 Mayıs, dün, bugün, yarın perspektifinde ulusal-kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma isteği ile geleceğe ışık tuttuğumuz günlerdir. 21 Mayıs, birbirinden koparılmış halkın farklı coğrafyalara dağıtılsa bile, birlikte yaşama irade ve arzusunu haykırdıkları günlerdir. 21 Mayıs Diaspora ile Anavatandaki kardeşlerin yüreklerinde eş zamanlı yanan bir kor ateştir ve bu ateşin yaktığı yürekler mutlaka bir gün ortak geleceklerini kuracaktır” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim