Ceritoğlu, genel kurul öncesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile birlikte 1936 yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesinin imzalandığı salonu ziyaret ettiklerini söyledi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın İsviçre’de Asya Parlamenterler Birliği dönem başkanlığını devraldığını hatırlatan Ceritoğlu, Göçmenler ve Mülteciler için Küresel Rejimi Güçlendirme gündemi ile toplanan genel kurulda Türkiye’nin Suriyeli göçmenler için yaptığı insani yardımlar Türk heyeti tarafından katılımcı ülke parlamenterlerine anlattıklarını kaydetti.

Türk heyetinin Parlamentolar Arası Birliğinin 138. genel kurulda yaptığı konuşmalara değinen Ceritoğlu, “Suriye’de yaşanan iç savaşta kadınların çeşitli baskılara maruz kaldıklarını söyledik. Ayrıca İsviçre Cenevre’de Barış ve güvenliğinin sağlanmasında kadının iş, siyaset ve sosyal hayata katılım sayısı ve gücüyle doğru orantılı olduğunu ve ayrıca 3.5 milyon Suriye mültecinin geçici koruma altındaki kız çocuklarının eğitimine harcadığımız para ve zaman hakkında rakamsal bilgiler verdik” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e yaptığı Zeytin dalı operasyonunun terörle mücadele harekatı olduğunu kurul üyelerine anlattıklarını belirten Ceritoğlu, bu konuda yaptıkları konuşmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Türkiye’nin hedefinin bölge de sınırlarını tehdit eden terörle mücadele etmek olduğunu ve orada yaşayan kürt vatandaşların güvenliğinin ve huzurunun sağlanmasının öneminden bahsettik. Ayrıca Suriye’de PYD/PKK terör örgütünün baskıları nedeniyle 300 bin Suriyeli Kürt'ün Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığını, Türkiye'nin, Suriye sorununun başından bu yana yaptığı gibi Suriye halkının çektiği acıların dindirilmesi için üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmeyi sürdürdüğünü, Türkiye’nin Suriye'deki çatışmaların taraflarından birisi olmadığını, Türkiye’nin mücadelesinin terör olduğu, Suriye’de PYD/PKK terör örgütlerinin baskıları sebebiyle 300 bin Suriyeli Kürt halkının Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığı anlatmaya çalıştık.”

Ceritoğlu, toplantıda ayrıca Filistin konusunda adil, sürdürülebilir ve kapsamlı çözüm için çağrı da bulunduklarını kaydetti.

Toplantı sonunda Cenevre Başkonsolosluğunu ziyaret ettiğini belirterek, güler yüzlü konsolos çalışanları ile sohbet ettiğini söyledi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim