Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesi (ÇATAK) kapsamında üretim yapan üreticilerin üretim metotları ve projenin uygulamalarının yerinde görülmesi amacıyla İskilip'te tarla günü düzenlendi.
Tarla gününe İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Erman Kirendibi, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halit Yıldırım, İskilip İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Sülük, İskilip Ziraat Odası Başkanı Kamil Akdoğan, Ak Parti İskilip İlçe Başkanı Ali Koçkaya, İskilip'li üreticiler, diğer ilçelerden ve merkezden gelen çok sayıda teknik personel katıldı.
İskilip İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Sülük konuşmasında İskilip ilçesinde çatak projesinin uygulanmasıyla ilgili bilgiler vererek ilçede 603 çiftçi ile 12.000 dekar alanda projenin uygulandığını ve İskilip'te toplam 872 bin lira destek ödendiğini söyledi.
İl Müdürü E. Elfaz Ermiş ise yaptığı konuşmada Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesi’nin (ÇATAK) adından da anlaşılacağı gibi tarım ve çevreyi birbirine endike ederek sürdürülebilir bir üretim için toprağı yormadan, çevreyi kirletmeden, çevreyle beraber insanlarında yaşam kalitesini bozmadan üretim planlaması yapmak olduğunu söyledi.
Çatak projesinin minimum toprak işlemeli tarım uygulamaları, toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi, çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamaları olmak üzere üç kategoride yapıldığını belirten Ermiş, “İlimizde toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi, çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamaları kategorilerinde yürütüyoruz. Çatak projesi ilimizde birçok ilçede uygulanıyor ve şu ana kadar toplam 2 milyon 400 bin TL destekleme ödemesi yapıldı. Bu tarla gününü yapmamızdaki amaç, millet olarak çiftçi de olsak mühendiste olsak görmediğimize inanmayız o yüzden uygulanan çalışmaları yerinde görerek çatak projesini bir kez de uygulayan üreticilerimizden dinleyerek aradaki farkı göstermeyi amaçladık. Diğer ilçelerden ve merkezden gelen çok sayıda Tar-Gel personelinin de Çatak projesinin artarak devam etmesi için teknik olarak bilgilendirmeleri ve yerinde uygulama ile bilgi alışverişinde bulunarak kendi bölgelerinde de bu uygulamaların yaygınlaşması için gereken çalışmaları yapmalarını sağlamaktır” diye konuştu.
Proje hakkında üreticiler tarafından da bilgiler verilerek proje hakkındaki görüş ve düşünceleri, sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Üreticiler kuru tarım yapılan ve iki yılda bir nadasa bırakmak zorunda kaldıkları arazilerde Çatak Projesiyle birlikte şimdi 3,5 – 4 Km. mesafeden su getirilerek sulu tarıma geçildiğini belirterek, bu arazilerde şeker pancarı, mısır gibi ürünler yetiştirdiklerini söylediler.



(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim