Geçtiğimiz Cuma günü Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi binasında yapıldı. Deyişlerin okunduğu, semahların dönüldüğü, şiirlerin okunduğu etkinlikte, hep birlikte aşure çorbası ve lokma yenildi.
Aşure ve matem günü etkinliğine CHP İl Başkan Yardımcısı Yüksel Aydemir, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, CHP’li Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Firdevs Yalçın, CHP eski il başkanları Cengiz Atlas ve Gürsel Yıldırım, EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün ve EMEP il ve merkez ilçe yönetim kurulu üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye-İş Şube Başkanı Mehmet Şen, Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Ahmet Özdel, ADD Başkanı Uğur Demirer, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi, dedeler ve vatandaşlar katıldı.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi semah ekibinin semahının ardından Çorum’un sevilen sesi Nergiz Ay, söylediği deyişler ile etkinliğine renk kattı.
Programın ikinci bölümünde ise Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alibeyköy Cemevi Başkanı Hüseyin Güzelgül ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Başkanı Nurettin Aksoy birer konuşma yaptılar.

“KERBELA ALEVİLER İÇİN EN BÜYÜK ACI”
Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Başkanı Nurettin Aksoy, 2016 yılında olmalarına rağmen zalimlerin halen devam ettiğini belirterek, “Bugünlerde birlikte olmanın önemini daha çok hissediyoruz. Daha çok yan yana durmalıyız. Laiklik için, eşit yurttaşlık için, hukukun temel değerleri için, cumhuriyet değerleri için gönül birliği içerisinde olmalıyız” dedi.
Kerbela’nın Aleviler için en büyük acı olduğunu kaydederek, “Bu acılar aynı zamanda karanlık ve aydınlığın savaşıdır. Yapılan savaşlar sonunda kazanan mazlumlar olmuştur” diye konuşan Aksoy, yeni acıların yaşanmaması temennisinde bulundu.

GÜZELGÜL: “İMAM HÜSEYİN’İN İZİNDEYİZ”
Alibeyköy Cemevi Başkanı Hüseyin Güzelgül dede ise “Riyasız, sessiz, sedasız kimseye zarar vermeden ruhen ve bedenen oruç tutuyoruz. Bu orucun sonunda ise bir aşuremiz var. Aşurelerimiz, İmam Zeynel Abidin’in hayatta kalması için, imamet yolunun devam etmesi için yapılıyor” dedi. Alevilerin İmam Hüseyin’in izinden gittiğini belirten Güzelgül, “Yezid’e asla tapmayız. Kadılardan, hocalardan, Ebusuud Efendi’lerden asla fetva almayız. HZ. Ali’nin adaletinden ayrılmayız” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA DÖNDÜKÇE YEZİTLER VE MUAVİYELER VAR OLACAK”
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de yaptığı konuşmada İmam Hüseyin’in duruşunu yeniden hatırlamak için yan yana geldiklerini söyledi. Kerbela’da yitirilen 72 can için Yezid ve Muaviye’ye lanet ettiklerini kaydeden Geçmez, “Dünya döndükçe Yezitler ve Muaviyeler var olacaktır. Ancak bu zalimlere karşı direnenler de var olacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından Dede Şahin Polat’ın Aşure duasını okuması ile birlikte aşure ve lokma ikramlarının dağıtımına başlandı. Kazanlar dolusu aşurenin katılımcılara ikram edilmesiyle devam eden etkinlik, birlik ve beraberlik görüntülerine sahne oldu. Akşam saatlerinde ise Vakıf binasında cem töreni yapıldı.


(Taner ŞİMŞEK)
 
Editör: TE Bilisim