Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenenen “103. Yılında Çanakkale Zaferi” isimli panel Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demiryürek'in moderatörlüğünde Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ile Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta'nın konuşmacı olarak katıldığı panele Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, Çanakkale Zaferi’nin dünyada eşi benzeri bulunmadığını kaydetti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta da konuşmasında Çanakkale Boğazı’nın bir çok kez geçilmeye çalışıldığını ancak başaran olmadığını dile getirdi. Çanakkale savaşı sırasında çok sayıda hukuk ihlali yaşandığını anlatan Hayta, İngilizlerin hastaneleri ve sivil halkın yaşadığı bölgeleri bombaladığını, Türklerin ise bu savaşta da hoşgörü örneği olduklarını belirtti. Bu savaşlar sırasında bir çok kahramanlıklar olduğunu anlatan Prof. Dr. Necdet Hayta, bu savaşların iyi yanlarından birinin de Türk milletine Mustafa Kemal’i kazandırmış olması olduğunu vurguladı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da konuşmasında toplumların kaderinin savaşlarla çizildiğini, temelinde zafer ve savaş olmayan hakiki bir devletin bulunmadığını ifade etti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim