Çorum Devlet Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programa yoğun bir katılım oldu. Vali Necmeddin Kılıç başta olmak üzere Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, daire müdürleri, gaziler, şehit aileleri yakınları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Okul Müdiresi Sabriye Esen, yüz iki yıl önce Çanakkale’de bütün dünyaya karşı tarihte emsali görülmemiş bir zaferin kazanıldığını belirterek yaptığı konuşmada “Fakirlik, yoksulluk ve imkansızlıklar içinde dünyaya karşı savaşan şehitlerimiz mabetlerimize namahrem eli değdirtmedi ve hiçbir zaman geri çekilmedi. Çanakkale dağların, taşların şüheda gövdesine büründüğü diyardır. Çanakkale karasıyla, deniziyle, bir hilal uğruna nice güneşlerin battığı yerdir. Çanakkale, dünyanın en yüce, en ulvi, en mukaddes şehitliklerinden biridir. Millet olarak bugün bizlere düşen şehitlerimizin aziz hatırasını ruh ve gönül dünyamızda yaşatmak. onların uğruna canlarını verdiği yüce değerlere sahip çıkmak ve istikbalimizi korumaktır. Çanakkale ruhu bitmedi bitmeyecektir. Bu millet Çanakkale’yi, 27 Mayıs’ı, 12 Eylül’ü ve 15 Temmuz’u unutmayacak gereken dersi düşmanlarına misliyle verecektir” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Personel Yüzbaşı Abdullah Çetin ise tarih boyunca başka milletlerin esareti altında yaşamamış olan Türk milletinin yaşadığı bu toprağı namus bilerek korumak için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını dile getirdi.

201 yıl önce tüm dünyanın Çanakkale’de Türk’ün onurlu mücadelesini hayranlıkla seyrettiğini, milletimizin en kara günleri yaşarken ‘artık tükendiler’ denilen bir noktada dünyanın en güçlü ordularını dize getirerek destanlaştığını söyleyen Çetin, 18 Mart’ın canın vatan, namus ve bayrak uğruna feda edildiği, ölümsüzlük şerbeti içenlerin anısına bir şeref günü, ailelerin ise gurur günü olduğunu bildirdi. Personel Yüzbaşı Çetin şehitlerimize layık olmanın bilinci ile onların manevi varlığından güç alarak emanetlerini daime yükseklere taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Vali Kılıç’ın şehitliğin önemine değinerek Çanakkale’de açığa çıkan ruhun 15 Temmuz’da da aynı şekilde çıktığını belirttiği konuşmasının ardından ise şehitler için okunan Hatm-i şeriflerinin duasını Çorum Belediyesi Hayrettin Karaman Anadolu İHL öğrencisi Abdullah Enes Çubuk yaptı. Etkinlik Buharaevler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan 18 Mart Çanakkale Oratoryosu ve müzik grubu tarafından Çanakkale türkülerinin seslendirilmesiyle son buldu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim