Köyün cemevinde düzenlenen ve Dede Arif Demiral'ın önderliğinde yapılan ceme katılım oldukça yüksek oldu.

Köy halkından ve Çorumlulardan kadınlı-erkekli yoğun bir katılımın görüldüğü cem töreni, Merkez Çanakçı Köylüleri Yardımlaşma Derneği ve Köy Muhtarlığı tarafından düzenlendi. Cem, renkli görüntülere sahne olurken, birlik beraberlik mesajları verildi. Yüzlerce vatandaşın katıldığı cem töreninde, kurbanlar kesilerek, lokma dağıtıldı.

Cem salonuna gelen vatandaşlar, dedenin duasını aldıktan sonra yerlerine oturdu. Alevi inanışlarına göre gerçekleştirilen törende, kurban kesilerek lokma dağıtıldı.

Yoğun bir ilgiyle karşılaşan cem töreni, Alevilerin birlik ve beraberliğini sağlamak açısından önemli bir etkinlik oldu.

"YOL VE ERKÂNIMIZA SAHİP ÇIKALIM"

Cem sırasında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Arif Demiral Dede, tüm Alevileri yol ve erkânlarına sahip çıkmaya, Aleviliği doğru kaynaklardan en iyi şekilde öğrenmeye ve genç nesle aktarmaya davet etti. "Bu yol bize atalarımızdan kaldı. Bu yola sahip çıkmak ve yeni nesle aktarmak hepimizin temel vazifesidir" diyen Arif Demiral Dede, Alevileri birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye, kenetlenmeye çağırırken, devletin de Alevi vatandaşlara hor bakmamasını, herkese eşit davranmasını talep etti.

Alevilerin her zaman devletine, milletine, vatanına sahip çıkan, kardeşliğe, dostluğu, paylaşımcılığa önem veren kişiler olduğunun altını çizen Arif Demiral Dede, bu ülkede yaşayan herkesin bir ve beraber olması gerektiğini vurguladı.

Arif Demiral Dede, Abdal Musa ile ilgili de şu bilgileri verdi: “Abdal Musa, Hacı Bektaş Veli’nin önemli kerametler gösteren halifelerindendir. Abdal Musa Alevi ve Bektaşi’lerde saygı ile anılan, “sultanlık” payesi almış, birçok kerametleri olan velilerden birisi sayılır.”

KURBANLAR KESİLDİ, LOKMA DAĞITILDI

Yüzlerce vatandaşın katıldığı cem töreninde, kurbanlar kesilerek, lokma dağıtıldı. Dernek Başkanı Resul Yiğitoğlu ve dernek yönetim kurulu üyeleri ile Köy Muhtarı Gürbüz Yasakçı ve azaların organizesinde görev aldığı cem töreni, geç saatlere kadar devam etti.

Cemde; duaz-ı imamlar, gülbengler okundu, semahlar dönüldü. Cemevine gelen vatandaşlar, dedenin duasını aldıktan sonra yerlerine oturdu. Alevi inanışlarına göre gerçekleştirilen törende, kurban kesilerek lokma dağıtıldı. Cem sırasında 2 adet kurban kesilirken, kurbanlar dede tarafından dualandı.

Kurbanların ve lokmaların hazırlanması sırasında da köylüler, yoğun çaba saffetti.

“İNANÇLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Dernek Başkanı Resul Yiğitoğlu, Abdal Musa Birlik Cemi’ni her yıl geleneksel olarak düzenlediklerini, bu etkinliği devam ettireceklerini belirterek, “geleneksel olarak düzenlediğimiz cemlerimiz, gelecek yıllarda da devam edecek. Amacımız bir yandan inançlarımıza sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarmaya çalışırken, diğer yandan da köylülerimiz arasında birlik ve beraberliği sağlamak ve güçlendirmek. Ceme köylülerimizin yanı sıra Çorumlulardan da geniş katılım sağlandı.

Yiğitoğlu, cemde görev alan Arif Demiral Dede, Köy Muhtarı Gürbüz Yasakçı, dernek yönetim kurulu üyeleri, azalar ve tüm köylülere de teşekkür etti.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim