Hitit Üniversitesi Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş, çanak ve çömleklerin, tarihsel dönemleri saptamak ve kültürel bölgeleri tanımak için kullanılan çok önemli malzemeler olduğunu söyledi.
Hitit Üniversitesi tarafından “Çanak Çömlek Teknolojisi ve Üretim Zinciri” konulu bir konferans düzenlendi.
Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen ve Fransız Anadolu Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Martin Godon’un konuşmacı olarak yer aldığı konferansı Hitit Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Menderes Suiçmez, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü İlknur Taş, Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Eric Luc Andre Jean ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta ilk olarak söz alan Hitit Üniversitesi Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş, çanak ve çömleklerin ilk kez tespit edildikleri Neolitik çağdan itibaren tarihsel dönemleri göreceli olarak saptamak ve kültürel bölgeleri tanımak için kullanılan çok önemli malzemeler olduğunu belirterek, “Uzun bir süre boyunca, çanak ve çömleklerin biçimleri, bezeme ve süslemeleri; kültürel ve kronolojik açıklamalara ve tanımlara temel oluşturmuştur. Öyle kültürel dönemler vardır ki kendisini tanımlayan ya da açıklayan bir seramik cinsinden başka herhangi bir değer yoktur. Bununla beraber aynen litik araştırmalarda olduğu gibi seramik üretimi araştırmaları da uzun süredir içinde tutsak kalmış olduğu basit araştırma tanımından kurtulup, kendisine çok yönlü araştırmalar sınıflandırmasında yer bulabilmiştir.” diye konuştu.
Yaşam kültürü araştırmalarının arkeolojide çok önemli bir rol üstlenmeye başladığını vurgulayan Doç. Dr. İlknur Taş, “Bu araştırmalar her şeyden önce çanak ve çömlekleri imal edilip bitmiş bir nesneden başka bir şey olarak görmeyen arkeologların gözünde, arkeolojik belgelerin doğasının değişmesine çok büyük katkıda bulundu. Tüm bu kültürel bağı anlamak için literatürde ‘üretim zinciri’ olarak adlandırılan tüm yapı işlem sürecini takip etmek gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra kürsüye gelen Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Arkeoloji Bölüm Başkanı Prehistoryen Dr. Martin Godon, “Çanak ve Çömlek Teknolojisi ve Üretim Zinciri” başlıklı bir sunum yaptı.
16 yıldır Kapadokya Bölgesi’ndeki Tepecik-Çiftlik kazısında İstanbul Üniversitesi ile işbirliği hâlinde çalışmalar yürüten Dr. Godon sunumunda, üretim zincirinin, içinde geliştiği doğal ve kültürel ortamın sağladığı olanaklar ve kısıtlamalara bağlı olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek, bu etmenlerin, kültürel çevre ve öğrenme yolu, tabu ve inanç gibi kültürel kısıtlamalar, doğal çevre, hammaddeden kaynaklı fizikî ve kimyasal kısıtlamalar ile işin önceliği ve önemi olduğunu aktardı.


Hitit Üniversitesi Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlknur Taş
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim