Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi esas alınacak. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünü içeriyor. Bakanlık, 26 Ekim 2016'da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle, cam filmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti.

26 Ekim 2016’da yayımlanan yönetmelikle serbest bırakılan cam filmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için iptal edildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu Karadeniz Bölgesi Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı Fatih Kankurdan, bu iptalih beraberinde pek çok mağduriyet getireceğini belirterek, “Sektörden ekmek yiyen yüzbinlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındaki cam filmi yüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi” dedi.

Kankurdan, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Cam filmi kullanmanın güneşin zararlı kanserojen ışınlarından araç içindekileri koruduğunu trafik kazalarında güvenlik filmlerinin camın dağılmasını önleyerek, yaralanmaların önüne geçtiğini ve pek çok medeni ülkede araçlara cam filmi taktırmanın yakıt ekonomisi ve güvenlik ilkeleri kapsamında teşvik edildiğini belirtmek isteriz.

Getirilen yasaklamanın işin teknik boyutlarının bilinmemesinden kaynaklandığını, “Cam filmi denince akla siyah, aracın içini göstermeyen cam filmlerinin geldiğini, bu tarz amaç dışı kullanımlarında TOBFED olarak karşında olduğumuzun bilinciyle, aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayan, UV koruması %99 oranında olan, ışık geçirgenliği ile kalitesi tescillenmiş orijinal cam filmlerinin, sağlık açısından da güvenlik açısından da gerekliliği netken bu detayların göz ardı edilerek yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz.

TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için, yasal girişimlerimizi başlatacağımızı, sektörümüzün, çalışanlarımızın ve araç sahiplerinin mağduriyetlerinin detayları ile ortaya koyarak bu yanlıştan dönülmesi gerekliliğini düşünmekteyiz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim