Geçtiğimiz hafta Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan “antibiyotik” konulu konferansla ilgili basında farklı anlamalara neden olabilecek haberlerin çıktığını belirten Çalışkan, antibiyotiklerin keşfinin insanlık tarihinde sağlıkta bir dönüm noktası olduğunu fakat geçen süreçte akılcı olmayan antibiyotik kullanımı sebebi ile antibiyotik direncinin geliştiğini bu nedenle tedavi sürelerinin uzadığını v hatta bu sebepten hasta kayıplarının yaşanabildiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası ve ulusal bir çok kuruluş tarafından çağın en büyük sorunlarından birisi olarak kabul edilen antimikrobiyal direnç olgusu ile mücadelenin en temel basamaklarından birisinin  “Akılcı Antibiyotik Kullanımı” olarak belirlendiğini kaydeden Çalışkan, “18 Kasım günü tüm dünyada  “Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak kabul edilmiştir.
Genel Sekreterliğim dönemimdeki Eczacı Odası Yönetim Kurulu ile Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanmış ve  “Akılcı İlaç Kullanımı” projemiz hayata geçmişti. Bizzat eczacılarımın eğitmenliğinde; “Akıllıyım Akılcı İlaç Kullanıyorum” sloganı ile 11.108 ilk ve orta öğretim öğrencisine ulaştık. 44 Eczacı meslektaşımız ile bu konuda onları bilinçlendirme imkânı bulmuştuk. Çünkü toplumun çekirdeği aile, onun da sağlam temeller üzerinde yükselmesi bilinçli nesiller sayesinde olur diye düşünmüştük” dedi.
Eczacılar olarak elden antibiyotik satışına hep karşı çıktıklarını ve talep eden hastaları da hekime yönlendirerek doğru antibiyotik kullanımını teşvik ettikerini belirten Çalışkan, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Çünkü kamu yararına faaliyet gösteren bir meslek grubuyuz ve kamunun sağlık paydaşıyız. Yani kamu maliyesine külfeti olan bilinçsiz ilaç kullanımına hep karşı olduk ve en yakın sağlık danışmanı kimliğimizle kamunun uygulamalarının genelini destekleyici faaliyet gösterdik. En az antibiyotik kullanan iller sıralamasında Çorum‘un ilk 10’a girmesinde de meslektaşlarımın katkısı büyüktür, bu vesile ile tüm üyelerime tekrar teşekkür ediyorum.
Bilinçsiz antibiyotik kullanımının sebeplerini; Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Nurcan Baykam, konu hakkındaki basın metninde objektifçe vurgulamıştır. Çorum’da eczanelerimizden reçetesiz antibiyotik satışının olmadığının altını tekrar çizmek istiyorum. Sağlıklı nesiller için tüm ilaçların akılcı kullanılması gerekiyor.”
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim