AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Çorum Milletvekili Dr. Cahit Bağcı, Çorum mitinginde Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından müjdelenen “hızlı tren” projesine ilişkin detayların, mitingde gecikme ve Başbakan’ın sonraki programları nedeniyle açıklanamadığını öne sürdü.
Bağcı, TCDD tarafından 09 Haziran 2015 günü ihalesine çıkılan kesin uygulama projesine ilişkin detaylar ı şu şekilde açıkladı: ”Delice-Çorum -Samsun Demiryolunun toplam uzunluğu 279 km’ dir . Çift hatlı elektrifikasyonlu ve sinyalli bir alt yapısı olacaktır. Samsun ve Çorum’u Orta Anadolu üzerinden Akdeniz ve Batı’ya bağlayacaktır. Yıllık 2,5 milyon yolcu ve 3,2 milyon ton yük taşınması hedeflenmektedir. Kesin proje(uygulama projesi) 3 kesim halinde eş zamanlı olarak yapılacaktır. Birinci kesim Delice –Çorum(95 km), ikinci kesim Çorum-Merzifon, 3. Kesim Merzifon -Samsun olacaktır. Üç adet uygulama projesinin 500 günde yapılması hedeflenmektedir. Kesin projelerin 2016 yılı sonunda tamamlanarak onaylandıktan sonra bütçesi ayrılarak 2017 yılı yatırım programında yer alması ve 2017 yılında yapım ihalesine çıkılarak 2017‘nin 2. yarısında yapımına başlanması hedeflenmektedir.
Tren yolunda ilk kazmanın 2017 yılının ikinci yarısında vurulması için takip ve çalışmalarımızı titizlikle sürdüreceğiz. Demiryolu 62. Hükümet programında, 2015 yatırım programında ve 2015 seçim beyannamemizde yer alan bir projedir.
Sayın Başbakanımız tarafından Abide Meydanında Çorumlulara da müjdelenmiş bir projedir. Bu aşamada AK Parti Çorum siyasetine düşen görev ilk kazmanın vurulmasını ve ilk harcın dökülmesini sağlayacak süreci iyi yönetmek ve takip etmektir. Herkes emin olsun ki artık Hızlı Tren Çorum’dan geçecek yolcu ve yük taşımacılığı ile özlenen ve arzulanan sıçramayı Çorum demiryolu ile yapacaktır. Çorum bize destek vermiştir. AK Parti sözünde durur. İstikrar sürecek Çorum büyücektir. Tahmini yapım bedeli 5,4 milyar TL.(2 milyar dolar) olan bu projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.”
Editör: TE Bilisim